Slovensko zažívá tvrdší pád než za finanční krize. Ekonomika letos zpomalí o více než sedm procent

Volkswagen Bratislava

Volkswagen Bratislava Zdroj: Volkswagen

Volkswagen Bratislava
Volkswagen Bratislava
Volkswagen Bratislava
Volkswagen Bratislava
Volkswagen Bratislava
9
Fotogalerie

Slovenská ekonomika letos podle odhadu ministerstva financí klesne kvůli dopadům koronaviru o 7,2 procenta. To je více než za globální finanční krize v roce 2009. Příští rok by se exportně orientované slovenské hospodářství už ale mělo vrátit k silnému růstu, který by mohl dosáhnout 6,8 procenta. Slovenské ministerstvo financí to uvedlo ve své aktualizované ekonomické prognóze.

Rezort ovšem upozornil, že prodloužení pandemie choroby Covid-19 nebo její návrat ve druhé polovině letošního roku by recesi ekonomiky výrazně prohloubily.

„Tento odhad stojí na předpokladu, že slovenská ekonomika i její zahraniční obchodní partneři zůstanou během dvou měsíců výrazně utlumeni. Výkon ekonomiky výrazně klesne zejména ve druhém čtvrtletí, a to napříč sektory služeb, průmyslu a stavebnictví,“ sdělil úřad.

Slovenské ministerstvo financí je pesimističtější než Mezinárodní měnový fond (MMF), který v úterý Slovensku na letošní rok předpověděl pokles ekonomiky o 6,2 procenta.

Pokud by pandemie choroby Covid-19 a související karanténní opatření trvaly tři měsíce, ekonomika Slovenska by letos podle rizikového scénáře zaznamenala propad až o 12,5 procenta.

Naposledy Slovensko zažilo recesi za globální finanční krize v roce 2009, kdy hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 5,5 procenta. Loni se HDP zvýšil o 2,3 procenta a na letošek ministerstvo financí dříve odhadovalo růst na úrovni 2,2 procenta.

Ministr financí Eduard Heger bez dalších podrobností řekl, že země letos dosáhne i rekordního schodku veřejných financí.

Propad slovenské ekonomiky podle ministerstva financí letos povede ke zvýšení míry nezaměstnanosti sestavené na základě mezinárodní metodiky, a to na 8,8 procenta z 5,8 procenta loni. V dalších letech by nezaměstnanost měla postupně klesat a v roce 2023 se dostat až na 6,4 procenta.

Ministerstvo financí uvedlo, že zaměstnavatelé na pětimilionovém Slovensku letos zruší 88 tisíc pracovních míst. O práci přijdou lidé ve vybraných sektorech služeb včetně cestovního ruchu, ale i v průmyslu a v dopravě. Vládní opatření ohledně kompenzací mezd pracovníků firem státem by měly zachránit 20 tisíc pracovních míst.

Podle prognózy letos na Slovensku výrazně zpomalí tempo růstu mezd a také inflace. Ta by vlivem nízkých cen ropy a očekávaného poklesu regulovaných cen energií měla příští rok zvolnit tempo skoro na nulu.

V úterý na Slovensku přibylo 28 pozitivně testovaných lidí na koronavirus, celkově má země 863 potvrzených případů nákazy.