Vláda se chystá stavební firmy podpořit paušálními příspěvky

Výstavba dálnic (ilustrační)

Výstavba dálnic (ilustrační) Zdroj: Ministerstvo dopravy

Výstavba dálnic (ilustrační)
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
9
Fotogalerie

Stavební firmy by se brzy mohly dočkat další finanční vzpruhy. Vláda jim chce pomoci paušálními platbami ve výši nižších stovek milionů korun, vyplývá z usnesení kabinetu, které má deník E15 k dispozici. Byla by to další pomoc poté, co v pondělí vláda přislíbila zvýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o 6,5 miliardy na 113 miliard korun.

Státní podpora by se podle usnesení měla týkat všech dodavatelů staveb, jejichž zadavateli jsou rezortní organizace jako Ředitelství silnic a dálnic, správa železnic či Ředitelství vodních cest ČR. Podmínkou je, že se stav nouze musí alespoň částečně krýt s obdobím realizace stavby.

Vláda se opatřením snaží povzbudit stavební ruch, který má být jedním z hlavních nástrojů na restart upadající ekonomiky. „Potřebujeme udržet zaměstnanost v oboru, na který se váže 360 tisíc pracovních míst a také spousta malých a středních firem, jež se zaměřují na subdodávky,“ zdůvodňuje plán ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Podle ministerstva dopravy už se připravuje mechanismus podpory, přičemž nejpravděpodobnější variantou je procentuální doplatek k provedeným pracem. O jak vysoké procento půjde, bude záviset na znaleckém posudku, který ještě není hotový.

Náklady státu se tak budou odvíjet od výše tohoto procenta a také od délky trvání stavu nouze. „Výdaje spojené s opatřením je zatím velmi složité odhadnout. Ale pokud stav nouze bude trvat jen do konce dubna, předpokládáme, že by mělo jít maximálně o nižší stovky milionů,“ řekl náměstek ministerstva dopravy Tomáš Čoček.

Podpora by se měla vyplácet ještě určité období po ukončení stavu nouze. „Tato doba na zotavení by měla trvat čtvrtinu délky nouzového stavu,“ doplnil.

Ředitelství silnic a dálnic opatření vítá. „Zatím se vše teprve připravuje, ale mohu říci, že jsme byli mezi iniciátory této podpory,“ řekl mluvčí organizace Jan Rýdl.

Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví je podpora nutná, protože hrozící zastavení staveb by vyvolalo násobně vyšší škody. „Už nyní pociťujeme enormní zvýšení nákladů. Situace je kritická. Transparentní a spravedlivý mechanismus podpory nám proto dává smysl,“ říká šéf svazu Jiří Nouza.

„Za vyššími náklady stojí nejen přísná zdravotnicko-bezpečnostní opatření a úbytek zahraničních pracovníků, ale i výpadky dodávek materiálů,“ řekl Nouza.