Bytcoin. Jak reálná je představa, že si můžete na bydlení vydělat nákupem kryptoměny?

Vydělat si pomocí bitcoinu na byt? Možnost to je, ale jen pro otrlé.

Vydělat si pomocí bitcoinu na byt? Možnost to je, ale jen pro otrlé. Zdroj: DALL-E

Bitcoin má letos našlápnuto a v očích spekulantů se rostoucí kryptoměna mění v obdobu výhry ve sportce. V období růstu zkrátka bitcoin snadno podněcuje fantazírovaní o rychlém výdělku. Třeba takovém, jaký umožní koupit si bez hypotéky byt v Praze, což vzhledem k české posedlosti vlastním bydlením představuje ztělesnění finančního blaha. Investiční kalkulačka e15 ale zasazuje podobné fantazie do reality. Vydělat si na byt či cokoliv dalšího v milionové hodnotě sice s pomocí bitcoinu možné je, vyžaduje to ale přece jen kromě loterijního štěstí i trochu důvtipu.

Zoufalá bytová situace vyžaduje leckdy zoufalé finanční řešení. Neznamená to, že by se na bitcoinu nedala postavit bytelná investiční strategie, místy by ale mohla zavánět gamblerstvím. Hlavně v očích těch, kdo nejrozšířenější kryptoměnu zodpovědně pojímají hlavně jako nástroj dlouhodobého spoření.

Jenže prospořit se přes bitcoin k aspoň pětimilionovému bytu má nemálo úskalí. Podobně jako nápad se k vytouženému bydlení kryptoměnově proinvestovat. Kalkulačka datového týmu e15, která je k dispozici za registraci zdarma, těmto snahám celkem nasazuje zrcadlo. Místy neúprosné, místy nadějné. Víc už řeknou čísla místo slov.

Kdo si dokázal naspořit aspoň půl milionu korun a drží se ho sen o vlastnickém bydlení, má před sebou několik možností. Tou první, tradiční je vzít si hypotéku s osmdesátiprocentním nebo devadesátiprocentním poměrem úvěru k hodnotě nemovitosti a začít splácet. Scénář, který mimochodem zdaleka není dostupný všem zájemcům o bydlení ve vlastním, necháme stranou, hlavní námět článku leží jinde.

Alternativou je investovat část z půlmilionových hypotetických úspor – třeba 200 tisíc korun – do bitcoinu. Přestože u nejstarší kryptoměny i vlivem nedávného schválení nového typu ETF kleslo riziko jejího cenového krachu, virtuální měny obecně stále patří hlavně kvůli velkým výkyvům své hodnoty mezi rizikové investice. Vkládat do nich všechny volné úspory už vůbec není dobrý nápad, natož pro někoho, kdo s podobnými investicemi teprve začíná.

Bitcoin, tři příklady a jedna trefa

I při relativně konzervativním přístupu k bitcoinové investici se ale daly i v posledních letech vydělat násobky. A to přesto že s tím, jak je bitcoin stále rozšířenější nejen v investičním světě, výkyvy jeho kurzu směrem dolů i nahoru se postupně uklidňují.

Optimističtí fanoušci bitcoinu dnes spekulují, že by cena kryptoměny mohla jít v příštích letech nad 100 tisíc dolarů, tedy na více než dvojnásobek současného kurzu. Oproti roku 2017, během kterého cena bitcoinu poskočila na dvacetinásobek, by to byl dost uměřený nárůst.

Kdo se ale nezalekl například covidového masakru na trzích v polovině března 2020, ten si mohl koupit jeden bitcoin za cenovku kolem pěti tisíc dolarů a také se dočkat zhodnocení o jeden řád. Tehdy finanční trhy v reakci na šíření koronaviru do USA prudce padaly a největší kryptoměna ztratila během dvou dnů zhruba polovinu hodnoty. Zpětně viděno to ale bylo ideální nákupní okno. Ze 200 tisíc korun by dnešní optikou byly skoro dva miliony. Což je však částka, za kterou lze v Praze do osobního vlastnictví pořídit byt jen stěží, i kdyby to byla ta nejmenší garsonka.

Jak vypadají některé z nejdražších domů poslední doby v Česku? Podívejte se na video:

Video placeholde

Nejdražší domy České republiky - video z roku 2021 • Videohub

Vydělat, a spíše na auto než na byt, se dalo i na předvídatelnějších událostech. Například při nákupu v den posledního půlení (halvingu) bitcoinu v květnu 2020. Tehdy se kryptoměna už zotavila po prvotním covidovém šoku, přesto se dala koupit ještě za necelých deset tisíc dolarů. Tedy pětkrát levněji než dnes.

Nynější růst ceny bitcoinu ale nakonec nechal vydělat i těm, kteří do kryptoměnového vlaku naskočili ještě později a nechali se třeba ovlivnit Elonem Muskem. Svérázný miliardář oznámil začátkem února 2021, že jeho Tesla drží ve své účetní rozvaze bitcoiny. To přilákalo ke kryptoměnám i část lidí, kteří byli vůči digitálním mincím do té doby skeptičtí. Dnes by byli ve více než čtyřicetiprocentním plusu.

V investiční kalkulačce dostupné registrovaným čtenářům níže si ale každý může najít to svoje. Kolik by vynesl bitcoin na podzim 2022, kdy se v jeho zatracování po kolapsu kryptoburzy FTX předháněli i někteří čeští miliardáři? Vydělala kryptoměna něco tomu, kdo nakupoval na začátku války na Ukrajině v domnění, že jde o digitální obdobu zlata? A co třeba investice do bitcoinu 10. ledna, tedy v den schválení burzovně obchodovaných fondů (ETF) nakupujících kryptoměnu?

Obsah pouze pro přihlášené uživatelePřihlásit nebo Registrovat

Ty nejveselejší pohádky o zázračném bitcoinovém zbohatnutí je ale nutné časově zařadit do roku 2017 a let dřívějších. Naposledy šlo jednu virtuální minci koupit za méně než tisíc dolarů koncem ledna 2017. Tedy ještě před tím, než kryptoměny vstoupily do povědomí širší veřejnosti. Pokud tehdy někdo jednorázově pořídil bitcoin za 200 tisíc korun, dnes by měla nakoupená kryptoměna cenu více než dvanácti milionů.

Mnoho známých fanoušků bitcoinu, například youtuber Kicom, ale v praxi volí spíše pravidelné nakupování bitcoinu po kouscích než obří jednorázové nákupy. Metoda postupných dokupů, která se jmenuje DCA (Dollar-Cost-Averaging), má výhodu v tom, že nenutí lámat si hlavu nad výhodností aktuálního kurzu. Kdo nakupuje kousky bitcoinu například jednou měsíčně za fixní korunovou částku, tomu se postupem let nákupní cena zprůměruje. A třeba by ještě zbylo i na garsonku aspoň v okresním městě.

Obsah pouze pro přihlášené uživatelePřihlásit nebo Registrovat

Kdo by se začal metodou DCA řídit v lednu 2017 a plánoval tímto způsobem postupně směnit 200 tisíc korun, tedy každý měsíc zhruba 2300, byl by v plusu výrazně přes milion. O relativní výhodnosti metody DCA svědčí například také skutečnost, že nedávno poslala do plusu i lidi, kteří nakupovali bitcoin na jeho posledním cenovém vrcholu v listopadu 2021 za skoro 70 tisíc dolarů.

Při vytrvalém „spoření“ do bitcoinu by se jim ale vložené peníze zhodnotily o více než 60 procent. Kalkulačky výhodnosti modelu DCA existují například v češtině zde nebo v angličtině tady. Ještě před otevřením jakékoliv kalkulačky by si ale měli zájemci o bitcoin zodpovědět otázku, jak moc chtějí věřit pohádkám o rychlém zbohatnutí. Pokud bitcoin nějakou vlastnost svých držitelů opravdu oceňuje, je to hlavně trpělivost. Zároveň jim dává naději, že může dávat smysl skutečně dlouhodobě „spořit“ přes bitcoin. I když z toho nakonec nebude byt.

Řekli o bitcoinu. Jak na kryptoměnu reagoval svět byznysu

Kryptoměna bitcoin se dostala do oběhu 3. ledna 2009. Během patnácti let existence zaujala nejen vývojem svého kurzu, ale i tím, jaké reakce vzbudila mezi známými podnikateli, investory nebo politiky. Následuje chronologicky řazený výčet silných výroků o nejstarší virtuální měně.

2010

„Pokud tomu nevěříš nebo nerozumíš, nemám čas tě přesvědčovat, sorry.“ Reakce dodnes neznámého tvůrce bitcoinu Satoshiho Nakamota, když na diskuzním fóru popisoval technické parametry kryptoměny.

2011

„Od peněžního systému chceme, aby zprostředkovával transakce a aby díky tomu rostlo hospodářství jako celek. V případě bitcoinu se ale nic takového neděje. Na něm bohatnou ti, kteří ho mají dostatek a neutrácejí.“ Lauerát Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman.

2014

„Držte se od bitcoinu dál. Je to v podstatě jen šálení smyslů.“ Šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett se o čtyři roky později zmínil o bitcoinu znovu kriticky. Vyjádřil přesvědčení, že virtuální měna špatně skončí, a přirovnal ji k jedu na krysy.

2015

Výrok šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších obyvatel Česka zdobil i jednu ze zdí v pražských Holešovicích.Výrok šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších obyvatel Česka zdobil i jednu ze zdí v pražských Holešovicích.|archiv E15

„Vůbec netuším, co to je, a pokud vím, tak nikdo bitcoinem neplatí. Ta měna nemá nějakou dobrou pověst." Andrej Babiš v roli ministra financí takto komentoval zprávu, že kryptoměnu bylo možné koupit i na pobočkách České pošty.

2017

„Bitcoin je ukazatelem toho, jak velká je ve světě poptávka po praní špinavých peněz.“ Larry Fink, šéf společnosti BlackRock, která je největším správcem aktiv na světě. V roce 2023 ale svůj názor změnil. Právě jeho firma se začala připravovat na spuštění prvního bitcoinového burzovně-obchodovaného fondu (ETF). Růst kurzu bitcoinu na podzim 2023 navíc glosoval slovy, že jde o přesun investorů za kvalitou, a tou kvalitou je podle Finka právě dominantní kryptoměna.

2018

„Bitcoin je příklad investice, na který sedí teorie většího hlupáka. Sama o sobě kryptoměna nic neprodukuje. Kdybych si teď mohl vsadit na její pokles, udělám to.“ Zakladatel Microsoftu Bill Gates, později, v roce 2022, na téma kryptoměn dodal, že kdo má méně peněz než Elon Musk, neměl by bitcoin vůbec kupovat.

2021

„V době, kdy na standardní měně máte úroky pod úrovní inflace, jenom blázen by se nedíval po alternativách. Konkrétně bitcoin je skoro stejný bullshit jako ty běžné peníze. Klíčové slovo je ,skoro’“. Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX, jehož firmy drží bitcoiny ve své rozvaze.

2023

 „Když zahrabete zlato na zahradě, bude to stále zlato i za tisíce let. Ale když o bitcoin přestanou mít zájem těžaři, ztratí na hodnotě. Je to zranitelné aktivum.“ Nassim Nicholas Taleb na investiční konferenci SH!FTS. „Když zahrabete zlato na zahradě, bude to stále zlato i za tisíce let. Ale když o bitcoin přestanou mít zájem těžaři, ztratí na hodnotě. Je to zranitelné aktivum.“ Nassim Nicholas Taleb na investiční konferenci SH!FTS.|e15 Michaela Szkanderová

„Já céčka kupovat nechci.“ Na stejné konferenci jako Taleb se kriticky vůči kryptoměnám jako takovým vymezil šéf EPH a spolumajitel vydavatele deníku e15 Daniel Křetínský.„Já céčka kupovat nechci.“ Na stejné konferenci jako Taleb se kriticky vůči kryptoměnám jako takovým vymezil šéf EPH a spolumajitel vydavatele deníku e15 Daniel Křetínský.|E15 Michaela Szkanderová