Lobkowiczové prodali NFT za miliony

Zámek Nelahozeves

Zámek Nelahozeves Zdroj: The Lobkowicz Collections

Rentgenový snímek obrazu s názvem David s hlavou Goliáše. Coby NFT se prodal za 25 etherů (v přepočtu dva miliony korun).
První (video)záznam skladby, která se nehrála více než 250 let. Zapomenutý menuet skládá hold nerozpoznanému hudebnímu talentu jeho autorky, komtesy Anny Marie Wilhelminy von Althann.  Na aukci se vydražil ve formě NFT za v přepočtu 550 tisíc korun.
Animace zkázy a obnovy části sgrafitové fasády zámku Nelahozeves. Za NFT kupec utratil 400 tisíc korun.
Zámek Nelahozeves
William Rudolf Lobkowicz
11
Fotogalerie

Do obchodování s nezaměnitelnými tokeny (NFT) se pustil nečekaný hráč,  šlechtický rod Lobkowiczů. Trojice jeho NFT inspirovaná sbírkami šlechtického rodu vynesla 36,71 etheru, podle aktuálního kurzu tři miliony korun. Vyplývá to z údajů otevřeného aukčního portálu pro digitální umění SuperRare, jehož prostřednictvím dražba proběhla.

Aukci doprovázenou výstavou současných tvůrců v oblasti NFT inicioval William Rudolf Lobkowicz (27), rodák z Bostonu, který vyrůstal v České republice.

Kupci nezískali vlastnická práva na fyzické umělecké předměty, ale na jejich digitální záznam. Hlavním cílem aukce bylo podle Lobkowicze rozšířit okruh podporovatelů uměleckých sbírek a najít nové způsoby financování.

Nejdráže z aukce vyšel rentgenový snímek obrazu s názvem David s hlavou Goliáše. Díky moderním technologiím z uměleckého díla vystupuje běžnému zraku skrytá silueta. Kupec s pseudonymem eazypzy, který takto poloanonymně působí například také na sociální síti Twitter, za NFT nabídl 25 etherů, tedy dva miliony korun.

Podívejte se, jak funguje Ethereum, na jehož blockchainu jsou NFT uložena:

Video placeholde
Videoprofil Etherea • Videohub

„Vytváříme NFT spojená s konkrétními restaurátorskými projekty. Získají využití i mimo digitální svět, neboť jejich prodej přispěje k renovaci fyzických objektů. Aukce nezaměnitelných tokenů umožňuje, aby k úsilí o zachování kulturních památek přispěla širší paleta donátorů,“ popsal Lobkowicz na svém twitterovém účtu. Sám člen šlechtické rodiny investoval nejen do NFT, ale v minulosti i do kryptoměn, jako jsou bitcoin, ether či litecoin.

 Aukce se konala v době, kdy už vrchol mánie kolem NFT, co se týká počtu uskutečněných transakcí, pominul.

Jak se vyvíjejí týdenní počty prodejů NFT:

Investoři si však za nezaměnitelný token dokážou i dnes připlatit. Sedmidenní průměr ceny prodaných NFT dosahuje rekordních hodnot.

Průměrná hodnota transakce s NFT:

O NFT se čím dál intenzivněji zajímají také velcí hráči. Nedávno zakoupila své první NFT karetní společnost Visa – za kreslený obrázek „kryptopankáče“ utratila 150 tisíc dolarů. Na trend naskakují také investiční fondy. Například Rockaway Blockchain nicméně vidí využití nezaměnitelných tokenů spíše v oblasti počítačových her než v umění.

„Nejsme nějací nadšenci do umění nebo sběratelství, v těchto segmentech využití nezaměnitelných tokenů nevěříme. Nicméně jeden z fondů Galaxy Interactive se specializuje na nezaměnitelné tokeny v oblasti počítačových her. Taková kombinace má naopak značný potenciál,“ vysvětluje v rozhovoru pro deník E15 šéf fondu Rockaway Blockchain Viktor Fischer.

„Nezaměnitelné tokeny mají také budoucnost jako symbol společenského statusu v digitálním světě. Podobně jako teď fungují kabelky od společnosti Louis Vuitton. I v online světě si potřebujeme ukázat, že patříme k nějaké společnosti, ve které máme nějaký status,“ dodává.

Prohlédněte si fotogalerii včetně vydražených NFT:

K dalšímu oživení zájmu o NFT může přispět jedna z předních globálních kryptoburz Coinbase, která připravuje spuštění vlastního tržiště s těmito digitálními sběratelskými předměty. Při investici do NFT umění si ale obecně investor nekupuje nic jiného než teoreticky nesmazatelné potvrzení ve veřejné účetní knize (blockchainu) o tom, že utratil peníze za digitální dílo.

„To může být fajn, pokud se chcete pochlubit v baru, že máte na to rozhazovat spoustu peněz. ,Znáš tenhle obrázek? Tak ten je můj.‘ Váš ale není, přesnější by bylo tvrdit: ,Tak jeho autorovi jsem kdysi poslal milion a on mi poslal tenhle token.‘ Pozoruhodné, ale jaký skutečný problém digitálního světa to řeší?“ nastínil už dříve v komentáři možná úskalí NFT hlavní ekonom Platební instituce Roger Dominik Stroukal.