Airbus staví okřídlenou helikoptéru, za hodinu má zvládnout uletět až 400 kilometrů

Airbus Racer

Airbus Racer Zdroj: VTM.cz

Airbus Racer
Airbus Racer
Airbus Racer
Airbus Racer
Airbus Racer
7
Fotogalerie

Podívejte se na oblohu! Je to pták? Je to letadlo? Je to Superman? Ne, je to Airbus Racer - okřídlený vrtulník dosahující rychlosti až 400 kilometrů za hodinu. Na jedné z největších leteckých show - Pařížském aerosalonu - ho představila francouzská společnost Airbus S.A.S. Dle ní projekt spojuje dovednosti a odborné znalosti desítek evropských partnerů. To vše prostřednictvím iniciativy Clean Sky 2. Cílem je přinést zvýšení rychlosti i dosahu za rozumnou cenu.

Racer (česky závodník) navazuje na úspěchy Eurocopteru X3, jenž stanovil neoficiální rekord, když se mu povedlo dosáhnout rychlosti 472 kilometrů v hodině. Vrtulník, jehož jediný prototyp nyní leží v pařížském Muzeu letectví a kosmonautiky, však byl pouhým experimentálním modelem určeným k testování nových technologií.

Racer oproti němu slibuje reálné využití. Kromě komerční sféry, kde zkrátí dobu letu, je vhodný především pro nemocnice a horské služby. Těm poskytne pokrytí až dvojnásobku prostoru v první hodině, která je u záchranných akcí klíčová.

Vyjma hlavního rotoru, zajišťujícího vertikální start i přistání (VTOL), nabízí helikoptéra i patentovaný koncept aerodynamických dvojplošníkových křídel, na jejichž konci najdete boční vrtule. Jejich umístění – dále od trupu – znamená nejen větší pohodlí, ale i bezpečnost cestujících.

 Podívejte se na vizualizaci futuristického stroje:

Video placeholde

Airbus staví okřídlenou helikoptéru, za hodinu má zvládnout uletět až 400 kilometrů • Živě.cz

Všechno pohání dva turbohřídelové motory Rolls-Royce Turbomeca RTM322, používané i u některých typů bojových vrtulníků Apache. Ty budou moci fungovat i v takzvaném eco módu, jenž pomocí vypínání a zapínání jednoho z motorů ušetří palivo, a zvýší tak dosah Raceru.

Prototyp helikoptéry s patentovaným asymetrickým ocasním nosníkem, jež umožní lepší vznášení se na místě, má být kompletně sestaven v roce 2019. První let bude následovat o rok později.

Další zajímavosti ze světa vědy a techniky najdete na portále VTM.cz >>>