Berou bez přijímaček. Co za to?

Protekce? Úplatky? Osmdesát šest studentů bylo loni přijato na plzeňská práva bez přijímaček.

Dostat se na plzeňská práva. Pro někoho neřešitelná překážka, trauma, které nikdy nepřekonal. Existuje ale několik vyvolených, kteří se umí dostat i bez přijímaček. „Mám k dispozici podklady pro jednání prorektorky Pasáčkové s vedením právnické fakulty, kde uvádí dvanáct závažných nedostatků ve studijní oblasti a porušování studijního řádu univerzity. Je zde mimo jiné uvedeno, že v minulém roce neprošlo přijímacím řízením osmdesát šest lidí,“ uvedl pro Sedmičku zdroj blízký rektorátu univerzity, který si nepřál být jmenován.

Jinde to není možné

Na děkanátech ostatních právnických fakult nad tím jen kroutí hlavou. Jinde než v Plzni, kde v pokročilém věku vystudovali politici Jan Ruml, Ivana Řápková nebo Marek Benda, něco takového není možné. „Od vzniku fakulty v roce 1991 nebyl nikdy ke studiu přijat uchazeč, který by neabsolvoval přijímací zkoušky,“ tvrdí Milana Hrušáková, děkanka Právnické fakulty v Olomouci. Stejné je to i v Praze a v Brně. „Bez přijímacího řízení nelze studenta přijmout. To by odporovalo zákonu,“ říká Naděžda Rozehnalová, děkanka na právech v Brně.

Odvolat, radí primátor

Letos v Plzni vezmou přibližně každého sedmého uchazeče. „Celkově se hlásilo tři tisíce tři sta lidí, nastoupí čtyři sta sedmdesát jedna uchazečů,“ říká studijní referentka Jiřina Študlarová. Loni byl přetlak podobný. Z jakého důvodu byli přijati lidé bez přijímacích testů, nikdo nechce vysvětlit. Děkan Jaroslav Zachariáš je na dovolené. Rektor univerzity Josef Průša vyčkává se svým vyjádřením až na říjen. „Situace na fakultě se krystalizuje a konečné řešení se snad blíží,“ vysvětlil pouze rektor. Prorektorka Eva Pasáčková mluví podobně.

„To jsou zcela interní záležitosti univerzity. Do jejich vyřešení a konečného uzavření je nelze zveřejňovat.“ Už v dubnu neprodloužila akreditační komise právnické fakultě možnost doktorandského studia na některých katedrách. Někteří vyučující na klesající kredit školy reagovali žádostí o pomoc u plzeňských politických špiček. Oslovili primátora Pavla Rödla a hejtmanku Miladu Emmerovou. „Nemohu zasahovat do vnitřních věcí univerzity. Ale můj osobní názor je, že dovedeli vedení jakoukoliv organizaci do stádia rozmíšek, rozbrojů a neshod, mělo by být nahrazeno jiným,“ vzkazuje primátor. Hejtmanka doufá, že vše vyřeší rektor.

„Jsme léta dobří známí. A vážím si ho pro jeho smysl pro spravedlnost. Jsem si téměř jistá, že stejně spravedlivě věc vyřeší i zde,“ doufá Emmerová. Od příštího roku už by mělo být vše jinak. Zrušení přijímacích zkoušek je totiž součástí řady změn, kterými právnická fakulta projde. Rektor předložil na děkanát soupis sedmnácti pokynů. Přijímací testy budou v režii společnosti Scio, která zajišťuje i národní srovnávací testy.