Časopis ARCHITECT+ vyhlásil sto nejlepších českých architektů

Společenské centrum Sedlčany navrhl ateliér A8000 pod vedením Martina Krupauera. Sídlí v Praze a Českých Budějovicích, tvoří v celé ČR i v zahraničí.

Společenské centrum Sedlčany navrhl ateliér A8000 pod vedením Martina Krupauera. Sídlí v Praze a Českých Budějovicích, tvoří v celé ČR i v zahraničí. Zdroj: Ondřej Bouška

Pařezová chaloupka od Molo architekti. Ateliér vznikl v roce 2008 jako vyústění spolupráce čtyř kamarádů. Dnes je jich devět. Od začátku leží těžiště jejich práce v navrhování rodinných domů, převážně dřevostaveb.
Dům s můstkem navrhl ateliér Neuhäusl Hunal.
Mateřskou školu v Pacově navrhl Vyšehrad ateliér. Pracuje na projektech objektů občanské vybavenosti, větších obytných celků a průběžně také na stavbách individuálního bydlení.
Útulna od Jana Tyrpekla. Důraz je kladen na jednoduchost, jasný koncept i výslednou cenu díla.
5
Fotogalerie

Mezi nejvýznamnější oceněné ateliéry v hodnocení časopisu ARCHITECT+ patří Jakub Cigler, Fiala+Němec nebo Petr Hájek. „Náš žebříček je především hodnocením přínosu jednotlivých architektonických ateliérů pro českou architektonickou scénu. Nehodnotíme primárně konkrétní stavbu, ale to, co daný ateliér celkově dělá,“ vysvětluje šéfredaktor časopisu ARCHITECT+ Matej Šišolák.

Časopis ARCHITECT+ každoročně pořádá soutěž, během které redakční porota vybírá sto nejlepších architektů v Česku. Žebříček TOP 100 architektů nezahrnuje pouze významné ateliéry s dlouholetou praxí, ale i ateliéry, které byly v předchozích letech zařazeny ve vedlejším žebříčku mladých ateliérů TOP 10 Emerging Architects. K nim patří Neuhäusl Hunal, Studio Perspektiv nebo Jan Tyrpekl. 

Do žebříčku Emerging Architects se kupříkladu probojoval ateliér Lina Bellovičová, Kurz Architects, Public Ateliér, Studio Fuuze či Zavoral Architekt. Jedná se o dalších deset ateliérů, jejichž projekty vykazují slibnou perspektivu. „O tom, zda byl výběr správný, rozhodne budoucnost. Už teď však jejich tvorba stojí za pozornost,“ říká Šišolák, který letos stál v čele poroty. 

Stovka nejlepších architektů je řazena abecedně, nikoli podle kvalit. Více než sedmdesát oceněných ateliérů pochází z Prahy a patnáct ateliérů sídlí v Brně. Zároveň se letos v žebříčku objevilo přes čtyřicet žen, které jsou partnerkami či majitelkami ateliérů. 

Pod čarou se objevilo několik historicky úspěšných studií, u nichž se porota rozhodla položit větší důraz na aktuální realizace. „Jednalo se opět o nelehké rozhodnutí. Často je totiž právě kritérium obhajoby považované v mnoha anketách za klíčové,“ uvedl Šišolák a poznamenal, že rozhodnutí o vyřazení z TOP 100  neznamená, že by ateliér ztratil kvalitu. Pouze se však letos redakční rada rozhodla „vypíchnout“ jiný.

„Hodnotíme především přínos jednotlivých architektonických ateliérů pro českou architektonickou scénu,“ uvedl Šišolák. Avšak významným kritériem, které v letošním žebříčku ovlivnilo rozhodnutí poroty, byly i aktuální projekty a realizace ateliérů. 

Do čela poroty letos opět usedl šéfredaktor časopisu ARCHITECT+ Matej Šišolák společně s redakční radou architektů a akademiků. Mezi nimi byli David Tichý, Jaroslav Wertig, Jan Šépka, Igor Kovačević a Maroš Fečík. Svým názorem přispěli i další odborníci napříč architektonickou veřejností. Mediálním partnerem žebříčku TOP 100 architektů je deník E15. 

Anketu Top 100 českých architektonických ateliérů pořádá časopis ARCHITECT+, největší časopis o architektuře u nás. Poslední vydání najdete na e-shopu.