Češi za hranicemi: Ve Španělsku skoro nikdo roušky nenosí. Není to povinné

Koronavirus ve Španělsku, (2.04.2020).

Koronavirus ve Španělsku, (2.04.2020). Zdroj: Reuters

Prázdné ulice v Madridu
Španělé vykoupili kromě trvanlivých potravin i víno a čokoládu.
Situace ve Španělsku je kritická.
Pandemie koronaviru ve Španělsku. (3.4.2020)
Pandemie koronaviru ve Španělsku. (3.4.2020)
11
Fotogalerie

Čtrnáct let už žiji v Barceloně, pracuji v cestovním ruchu. Aktuální situace v něm i v celém Španělsku je kvůli koronavirové pandemii velmi dramatická. Počet nakažených tu už překonal 100 tisíc (k 1. dubnu šlo o 102 136 nakažených a 9053 obětí) a počty nakažených neustále rostou. Nejvíce postiženy jsou Madrid a Katalánsko.

Nemocnice jsou přeplněné, lidé často sedí, nebo dokonce leží v čekárnách a v uličkách. Největší problém jsou kapacity lůžek, a to hlavně na jednotkách intenzivní péče. Jen v Barceloně je dnes více jak 1700 pacientů na JIP.

V Madridu a v Barceloně se od minulého týdne pro léčení lehkých případů využívají dokonce některé hotely. Velmi postižené jsou domovy důchodců a pečovatelské domy, kde chybí kvalifikovaní zdravotníci a ochranný materiál. Armáda staví provizorní nemocnice a hasiči chystají lůžka ve sportovních halách. Madridské kluziště (Palacio de Hielo) nyní slouží dočasně jako márnice.

Nejsmutnější je, že lidé umírají sami a pro pozůstalé je opravdu velmi bolestivé, že se nemohou se zemřelým ani rozloučit. Smuteční síně jsou zavřené a pohřby se konají za přítomnosti maximálně tří osob. Navíc se doporučují kremace, což v katolickém Španělsku není často dobře akceptováno.

Kvůli nedostatku testů jsou ve Španělsku testovány pouze vážné případy a zdravotníci, takže počet nakažených je mnohem vyšší než ukazují statistiky. Lehčí případy zůstávají doma v karanténě. A jelikož nejsou testovány, ani se neevidují. Pokud se člověk necítí dobře, zavolá na nouzovou linku. Po telefonu s ním vyplní dotazník, doporučí paralen na snížení teploty a upozorní, že pokud teplota stoupne nad 39 stupňů Celsia nebo začnou problémy s dýcháním, je třeba zavolat záchranku. Pak ale každý den volají a ptají se na aktuální stav. 

Většina Španělů je přesvědčena, že vláda s přísnými opatřeními příliš váhala. V zemi se konaly hromadné akce. Například 8. března na MDŽ šel hlavním městem průvod zhruba 120 tisíc lidí. V té době už bylo v zemi skoro 600 nakažených a 17 obětí. Tehdy se údajně nakazila i ministryně spravedlnosti Irene Montero.

Až 12. března se zavřely vzdělávací instituce v celém Španělsku a zakázaly se sportovní a kulturní akce nad tisíc lidí. Madrid přistoupil k přísným opatřením, když už bylo skoro šest tisíc nakažených a 136 obětí, a to 14. března, kdy vláda zavedla nouzový stav. První předpoklady mluvily o dvou týdnech.

Lidé začali brát obchody útokem. Kupovali hlavně rýži, savo a toaletní papír. Zavíraly se restaurace, obchodní centra, fitness kluby. Vláda se chystala drasticky omezit pohyb obyvatelstva a oznámila, že od pondělí 16. března, a to už bylo devět tisíc nakažených a více než 300 obětí, bude povoleno jít jen do práce, na nezbytné nákupy a do nemocnice.

Doporučuje se home office. Lidé ale utíkají na venkov, na chalupy, k moři, do přírody. A virus se začal šířit po celém Španělsku. Vláda okamžitě zareagovala a uzavřela města. Prezident upozornil, že stav nouze není dovolená a zakázal opouštět domovy. Uzavřely se hranice. 

Minulý týden vláda prodloužila stav nouze do 12. dubna a ještě ho zpřísnila. Do práce už smějí jen „nepostradatelní“. Ulice ve vylidněných městech hlídá policie a armáda. Při porušení karantény hrozí pokuta ve výši od 600 eur až k 30 tisícům eur. Nyní je přísný zákaz vycházení. Smí se jen nakoupit do nejbližší prodejny a krátce vyvenčit psa. Kdykoliv vás může zastavit policie a žádat o certifikát od zaměstnavatele a nebo účtenku z nákupu.

Ministři každý den debatují a slibují ekonomickou pomoc všem, kdo se ocitli bez příjmu. Lidé dostali placenou dovolenou nebo jsou dočastně nahlášeni na úřadu práce. Vláda umožnila zaměstnavatelům dočasně propustit své zaměstnance s tím, že je musí přijmout zpět po ukončení nouzového stavu. Ekonomická situace dělá obyvatelům velkou starost.

Španělsko přihlíželo, jak se koronavirus šíří Itálií, ale vůbec nebylo připraveno. Chybějí roušky, ochranné pláště, plicní ventilátory, testy. Včera oznámila automobilka Seat, že začala vyrábět plicní ventilátory a došla i zásilka roušek z Číny a z Turecka.

I Česká republika pomohla Španělsku a poslala prostřednictvím armády humanitární pomoc. Finanční pomoc přichází od podnikatelů a známých osobností. Například nadační fond Amancio Ortega, nejbohatšího muže v zemi a zakladatele textilní firmy Inditex, dal na nákup zdravotního materiálu 63 milionů eur. 

Nosit roušku není povinné, jen doporučené. Takže ji prakticky skoro nikdo nenosí. Při vstupu do obchodu se ale musí použít dezinfekce a nasadit igelitové rukavice. Do menších obchodů lidé vstupují jednotlivě a ohleduplně stojí fronty. Na druhou stranu ale každý den je slyšet v televizi, jak si někdo udělal soukromou párty na zahradě, jak utíkají nakažení z nemocnic a kolik dala policie pokut. Jen včera oznámili policisté, že mezi 15.–30. březnem udělila více než 216 tisíc pokut a zadržela 1849 osob.