Cestování s dronem. Podívejte se na nejzajímavější fotografie z celého světa

Uganda, píše se rok 2014. Můj tehdejší dron Gagarin neuměl přenášet obraz na zem a foťák k něm přišroubovaný fotografoval automaticky v třísekundových intervalech. Tehdy to bylo vždycky veliké očekávání, což jsem to vlastně asi tak mohl fotit. Byl to punk, který ale skončil o týden déle. Gagarin leží patrně dodnes v Nilu.

Uganda, píše se rok 2014. Můj tehdejší dron Gagarin neuměl přenášet obraz na zem a foťák k něm přišroubovaný fotografoval automaticky v třísekundových intervalech. Tehdy to bylo vždycky veliké očekávání, což jsem to vlastně asi tak mohl fotit. Byl to punk, který ale skončil o týden déle. Gagarin leží patrně dodnes v Nilu. Zdroj: Petr Jan Juračka

Mléčná dráha nad dvanáctou nejvyšší horou světa Broad Peakem (8051m) je zážitkem ne na jeden, ale na několik životů. A to nebe? To u nás neuvidíte. Jednak kvůli světelnému znečištění způsobeném zejména osvětlením měst, ale také zkrátka proto, že mezi námi a vesmírem je mocná vrstva vzduchu fungující jako silný filtr. A toho filtru je zde o pět kilometrů méně.
Takový výhled nad Mácháčem nevyfotíte. Řeka Cononaco protéká amazonským pralesem a cesta na toto místo zabere jeden den v dopravních letadlech, půl den v autobuse, druhý půl den v malém letadle a následně plavbu lodí. Ekvádorští indiáni kmene Waorani, kteří zde žijí, přitom takto prales nikdy neuvidí. Nikde v jejich okolí totiž neleží ani jedna hora, čí místo rozhledu.
Irský národní Burren je takovou obdobou našeho Moravského krasu. Tedy, nemá tolik jeskyní, ale za to jsou zde četné vývěry minerální vody, která zabraňuje rozpouštění vápence ve vodě. Ze zdola na zemi to vypadá jako taková bílá kejda, shora se však jedná o naprosto bezprecedentně dekorativní záležitost!
O existenci ledu na rovníku dříve geografové velmi pochybovali. Tím dříve však nemyslím středověk, ale dobu jednoho století nazpět. O čem však vědci dnes již nepochybují, je fakt, že éra rovníkového ledu končí. Toto jsou poslední rudimenty ledovce, který kdysi takřka celou střechu Afriky, Kilimandžáro, obklopoval.
Přejít Malou Fatru v zimě se zdálo být jako dobrý nápad. Vzít si náhradní vařič ještě jako lepší nápad. Nezkontrolovat ani jeden a až na místě zjistit, že jsou oba mimo provoz však šťastné rozhodnutí nebylo. Ale jak to tak bývá, paměť člověka je selektivní a já už na všechna příkoří zapomněl. Zpětně to byl skutečně nádherný výšlap.
20
Fotogalerie

Za necelé čtyři dny vybral cílovou částku dvě stě tisíc korun na portále Hithit, dva týdny před koncem sbírky poslali dobrovolní přispěvatelé dokonce přes čtyři sta tisíc. Vědec z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Petr Jan Juračka využil portál k financování nově vydávané knihy, ve které popisuje zážitky z exotických cest. Právě během nich lovil poutavé klasické i dronové fotografie, které mu dopomohly k úspěchu u přispěvatelů. Zážitky z výprav přibližuje autor v popiscích vybraných fotografií, které naleznete v galerii.