Extrémní přistání. Těmto letištím se při cestování raději vyhněte, ocení je ale otrlí turisté

Juancho E. Yrausquin Airport – letiště s nejkratší přistávací dráhou, Karibik. Pouhých 396 metrů měří ranvej na karibském sopečném ostrově Saba. Ten je vůbec nejmenší z šestice ostrovů tvořících někdejší Nizozemské Antily. Přistávací dráha proto musela být zbudována na jediném plochém místě, které se na ostrově nachází. Okraje dráhy lemuje strmý sráz ze skály, i proto musejí piloti, kteří zde přistávají, získat zvláštní certifikát.

Juancho E. Yrausquin Airport – letiště s nejkratší přistávací dráhou, Karibik. Pouhých 396 metrů měří ranvej na karibském sopečném ostrově Saba. Ten je vůbec nejmenší z šestice ostrovů tvořících někdejší Nizozemské Antily. Přistávací dráha proto musela být zbudována na jediném plochém místě, které se na ostrově nachází. Okraje dráhy lemuje strmý sráz ze skály, i proto musejí piloti, kteří zde přistávají, získat zvláštní certifikát. Zdroj: Profimedia

Tao-čcheng Ja-ting – nejvýše položené letiště, Čína. Žádné jiné letiště světa není položené výše než to zdejší v provincii S’-čchuan založené v roce 2013. Leží ve výšce 4411 metrů. Že se nachází právě v Číně, není náhoda, z pěti nejvýše zbudovaných letišť světa se hned čtyři nacházejí v nejlidnatější zemi světa.
Mataveri Airport – nejizolovanější letiště, Velikonoční ostrov. Plánujete-li navštívit slavné kamenné sochy Moai na Velikonočním ostrově, přistanete na letišti Mataveri Airport. A poletíte sem dlouho. Nejbližší sousední letiště západním směrem se totiž nachází v 2603 kilometrů vzdálené Francouzské Polynésii. Na východ je to přitom ještě dál – nejbližší sousední ranvej v Chile (Santiago Airport) a Velikonoční ostrov dělí úctyhodná vzdálenost 3759 kilometrů.
Aeroport Jakutsk – nejchladnější letiště, Sibiř. Naopak s nejnižšími teplotami se musí poprat piloti na Sibiři. Letiště ve vesnici Ojmjakon v Jakutsku se totiž nachází na nejchladnějším místě planety. Rtuť teploměru zde klesla už i na minus 67,7 stupňů Celsia. Přímo na letišti je situace o něco příznivější, průměrná teplota se zde v zimě pohybuje „pouze“ okolo minus 39 stupňů.
Ahvaz International Airport – letiště s nejvyšší naměřenou venkovní teplotou, Irán. V červnu minulého roku naměřili pracovníci íránského letiště Ahvaz na jihovýchodě země teplotu 54 stupňů Celsia. Potvrdí-li se tyto údaje oficiálně, teplota naměřená v Iránu dorovná dosud nejvyšší hodnotu naměřenou na Zemi v moderní éře, píše CNN. Stejné maximální hodnoty totiž byly naměřené rovněž v Kuvajtu v červnu 2016 a v Kalifornii – rovněž v červnu, ovšem roku 2013. V těsném závěsu zůstávají měření z letiště v irácké Basře. V červnu 2016 zde místní naměřili 53,9 stupňů Celsia.
5
Fotogalerie

Letiště Václava Havla očekává rekordní rok co do počtu odbavených cestujících, k překonání loňských patnácti milionů pasažérů však budou klíčová čísla z právě začínající letní sezóny. Během ní letištěm prochází nejen davy cizinců, ale také Čechů odlétajících na dovolenou. Ti se ale v rámci svých leteckých cest mohou ocitnout i na letištích, která se svou polohou a vlastnostmi vymykají zažitým představám. I případné mezipřistání tak může představovat divočinu a exotiku samo o sobě. Vybraná extrémní letiště si prohlédněte ve fotogalerii, informace k nim naleznete v popiscích obrázků.