Gotická věž 100 let chátrala, teď jí opravili. Postaru. V kole běhal člověk

Věž Jakobínka byla postavena pravděpodobně okolo roku 1300 či 1500 jako zděná helmice. V písemných pramenech se poprvé objevila v roce 1723.

Věž Jakobínka byla postavena pravděpodobně okolo roku 1300 či 1500 jako zděná helmice. V písemných pramenech se poprvé objevila v roce 1723. Zdroj: Masák & Partner

V té době byla nově chráněna šindelovou krytinou, která se však postupně hroutila. Až do poloviny 20. století přetrvávala snaha věž udržovat a chránit, poté se však její stav zhoršoval až k naprosto havarijnímu stavu.
Do vlastnictví získal Jakobínku Národní památkový ústav v roce 2012.
U oprav byly přísně dodrženy historické a řemeslné metody, díky kterým rekonstrukce sloužila zároveň jako vzdělávací ukázka původních stavebních postupů pro veřejnost.
Za projektem rekonstrukce stojí ateliér Masák & Partner.
Opravy gotické věže, která je součástí prohlídkové trasy státního hradu v Rožmberku nad Vltavou, začaly v roce 2015.
8
Fotogalerie

Dřevěné lešení a jeřáb poháněný na lidskou sílu. Rekonstrukce středověké věže Jakobínka probíhala pomocí dobových postupů. Po dlouhých 100 letech se nyní otevírá veřejnosti. 

Opravy gotické věže, která je součástí prohlídkové trasy státního hradu v Rožmberku nad Vltavou, začaly v roce 2015. Ateliér Masák & Partner obnovoval interiéry i exteriéry Jakobínky. V listopadu 2019 skončily venkovní práce, celková rekonstrukce byla ukončena v dubnu letošního roku.

„Při opravách jsme využívali tradiční historické postupy tak, jako při původní stavbě věže. Bylo použito dřevěné štenýřové lešení stoupající po šroubovici až na vrchol věže a gotický šlapací jeřáb,” popisuje Jaroslav Svěrek z ateliéru Masák & Partner.

K obnově pomohla funkční replika dřevěného jeřábu na lidský pohon, kde v kole běhal člověk, a tím celý stroj poháněl. Na jeho obsluze se podíleli tři lidé. 14 metrů dlouhý a 7 metrů vysoký jeřáb byl inspirován kresbami a plány z Codexu Atlanticus Leonarda da Vinciho.

Za celou dobu obnovy nebyla použitá žádná velká technika. Výjimečné bylo také použití dřevěného lešení, které nemělo formu žebříku, jak je obvyklé, ale formu šroubovice.