Hrnky s nacisty jdou prý na odbyt. Naše vojsko rozšířilo sortiment o další zločince

Adolf Hitler a Joseph Goebbels

Adolf Hitler a Joseph Goebbels Zdroj: ČTK

Naše vojsko
Naše vojsko
Naše vojsko
Naše vojsko
5
Fotogalerie

Sortiment vydavatelství Naše vojsko se rozšířil. Kromě hrnků s Hitlerem nebo Heydrichem si na e-shopu mohou milovníci upomínkových předmětů za 299 korun zakoupit nově i šálky s Himmlerem, Eichmannem, Göringem nebo Goebbelsem.  Ředitel vydavatelství tvrdí, že rozšíření nabídky je reakcí na poptávku. Politolog Jan Charvát ale vnímá aktivity firmy jako nevhodnou činnost. 

"Co se týče prodejů našich hrnků, tak všeobecně vede Hitler a jeho parta. Co se jeví zakázané, tak je prodejné. Co víc k tomu dodat. Že tam je pak asi šedesát dalších osobností, tak to tolik nikoho nezajímá. Ale když se napíše, že neděláme jen vrahy, ale i Ovčáčka, tak se hnedle prodá další karton," reaguje ředitel vydavatelství Emerich Drtina na dotaz, jak velký je o produkty s nacistickými vůdci zájem ze strany zákazníků.  

Na podobné dotazy Drtina v minulosti odpovídal s tím, že nabídku produktů na e-shopu Našeho vojska ovlivňuje poptávka zákazníků. Také se prý jedná o prodej sběratelských předmětů.

"Upřímně si nedokážu představit, že jim denně přijde dvacet mailů od zákazníků s tím, že chtějí zakoupit hrneček s Himmlerem, Eichmannem, Göringem nebo Goebbelsem. Myslím si, že problém je spíš na straně vydavatelství," uvedl Jan Charvát z Instutu politologie Fakulty sociálních věd v Praze. 

Podobných podle něj nevhodných produktů se v nabídce vydavatelství najde mnohem víc, připomíná akademik. Zmiňuje například trička s motivy Ku-Klux-Klanu.

"Nemyslím si, že by v Česku výrazně stoupal zájem o takovou tematiku. Skupiny adorující Hitlera v tuzemsku skomírají a moderní extrémní pravice se tomuto tématu obloukem vyhýbá. Ti by zřejmě spíš dali přednost hrnku s Orbánem," dodává.

Podle Drtiny o hrnečky s nacistickými vůdci média projevují zájem dlouhodobě. Sám je ale za propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka nepovažuje, vnímá je spíš jako upomínkové předměty. 

"Již několik let se naše hrníčky vyskytují v různých médiích, stále o nich někdo píše. A hlavně o těch německých, ty zajímají všechny nejvíce a vše spojují s nějakou propagací fašismu. Já vymyslel hrníčky na základě podobných motivů z Itálie," uzavírá Drtina.

Šetření policie z loňského roku neprokázala, že by prodej hrnků nebo triček se zmiňovanými motivy bylo trestnou činností.