Inženýři vyvíjejí superbaterii, kterou lze nabít za pár sekund a v telefonu pak může fungovat týden

Apple využívá nevědomé preference a motivace zákazníků, které mají daleko k racionálnímu uvažování

Apple využívá nevědomé preference a motivace zákazníků, které mají daleko k racionálnímu uvažování Zdroj: Repro Strategie (Reuters)

Superkondenzátor
Weibo je v Číně populární, tamní výrobce mobilních telefonů HTC mu na jednom ze svých přístrojů věnoval i vlastní hardwarové tlačítko
3
Fotogalerie

Vědci vytvořili nový nanomateriál pro tvorbu superkondenzátorů. Technologie umožní extrémně rychlé nabití a mnohem delší výdrž než současné Li-Ion baterie.

Pokud jde o ukládání elektrické energie, u moderních zařízení jsou standardem Li-Ion baterie, jejichž vlastnosti se každoročně vylepšují jen o pár procent. Pro telefony, tablety nebo nositelnosti na trhu ale zatím stále lepší a efektivnější technologie neexistuje.

Jedním z nadějných směrů jsou superkondenzátory, které jsou ale při srovnatelné kapacitě s Li-Ion bateriemi mnohem větší a nelze je tak u stále miniaturnějších zařízení použít. A právě na to se zaměřili vědci z univerzity v centrální Floridě (UCF).

Klíčem jsou nanomateriály

Jak jsme zmínili, kvůli velikosti superkondenzátorů je nutné vyvinout nový typ nanometeriálu, ze kterých budou složené, aby došlo k výraznému zmenšení a možnosti použití v malých mobilních zařízeních.

Vědcům se podařilo využít dostupné technologie dvourozměrných nanomateriálů a díky nové formě chemické syntézy je potáhnout miliony nanometrových vláken, která zajišťují přenos elektronů.

Tato konstrukce tak umožnila vytvořit superkondenzátor, který má vysokou kapacitu se schopností rychlého elektronového přenosu. Zjednodušeně to znamená, že lze tento superkondenzátor stále velmi rychle nabíjet.

Pokračování článku najdete na webu Živě.cz >>>