Krejčířova vila: hodnota sídla se během let propadla o stovky milionů

Krejčířova vila jde znovu do aukce. Foto zachycuje nepoškozenou střechu vily

Krejčířova vila jde znovu do aukce. Foto zachycuje nepoškozenou střechu vily Zdroj: profimedia.cz

Aktuální stav vily Radovana Krejčíře v Černošicích
Aktuální stav vily Radovana Krejčíře v Černošicích
Aktuální stav vily Radovana Krejčíře v Černošicích
Aktuální stav vily Radovana Krejčíře v Černošicích
Aktuální stav vily Radovana Krejčíře v Černošicích
10
Fotogalerie

Vila v Černošicích, která patřila podnikateli Radovanu Krejčířovi, jde v srpnu posedmé do dražby. A to za vyvolávací cenu lehce převyšující 21 milionů korun. Výstavba vily přitom podle odborníků vyšla na více než 400 milionů korun. Jaká je její historie? Rozhodně víc než zajímavá. 

Kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř vilu koupil za 20 milionů korun v roce 1998 a během následujících dvou let ji zrekonstruoval. Odborníci vilu posuzují jako velmi pozoruhodné dílo. Celý pozemek zabírá více než 2000 metrů čtverečních a samotná vila 743 metrů čtverečních. Dalších 333 metrů čtverečních pak zabírá klub, kde Krejčíř pořádal honosné párty. Součástí areálu je také squashová hala. 

Celý pozemek obklopuje zeď a chrání jej množství kamer. Samotná vila je navíc částečně zapuštěna do země. V podzemní části se nachází i řada místností. Slavným doplňkem vily bylo i akvárium s živým žralokem. Za zmínku stojí také mramorové schodiště před domem, které podnikatele přišlo na úctyhodných 40 milionů korun. 

Poskvrněná historie

Policisté poprvé navštívili vilu Radovana Krejčíře již v roce 2002. Tehdy začali podnikatele příslušné orgány stíhat za stamilionové celní podvody. Tehdy před 18 lety objevili ve vile tajnou místnost a celá razie nakonec trvala více než 55 hodin. 

K nejzásadnějšímu zápisu do historie objektu však došlo až o tři roky později. Dne 18. června 2005 se Radovanu Krejčířovi podařilo uprchnout přímo během policejní domovní prohlídky. Stalo se tak za přítomnosti asi deseti ozbrojených detektivů, dvou státních zástupců a dvou policistů. Od té doby působil mimo Českou republiku a v současné chvíli je vězněn v Jihoafrické republice, kde si odpykává 35letý trest za únos, pokus o vraždu a držení drog. V případě přesunu do Česka jej čeká 15 let za mřížemi za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost.

Vila žila dál

Po útěku Radovana Krejčíře se o vilu podle svědectví starali krejčířovi přátelé a rodina. Ti ji udržovali v obyvatelném stavu. Přesto došlo ke vloupání od několika osob. Především šlo o bezdomovce, recidivisty, či další osoby, které vilu využili pro své zviditelnění. 

První dražba objektu se konala v září roku 2017, kdy se jej exekutoři poprvé pokoušeli prodat v aukci. Vyvolávací cena tehdy činila 64 860 000 korun. Znalci hodnotu vily vyčíslili na 97 290 000. Exekutoři k prodeji přistoupili především kvůli tomu, že po uprchlém podnikateli zůstal v Česku dluh. Konkrétně šlo o firmu Frymis z Frýdku-Místku, které Krejčíř v té době dlužil 48 milionů korun. 

Vila v Černošicích však zůstává prázdná a i několik dalších dražeb se setkalo s nezájmem. Loni 20. srpna dům zastihl požár. Ten zničil velkou část střechy a za sebou zanechal škodu ve výší 20 milionů korun. Hasiči technickou závadu vyloučili a přiklonili se buď k nedbalosti nebo úmyslu. Uhasit požár jim trvalo devět hodin.