Designblok se vrací v plné síle. Kromě hvězd českého designu láká i na dílnu DIY

Instalace v Openstudiu v  Uměleckoprůmyslovém museu na Starém Městě

Instalace v Openstudiu v Uměleckoprůmyslovém museu na Starém Městě Zdroj: Designblok

V Superstudiu se na Designbloku představí okna Pitoresk od firmy Janošík okna - dveře
Firma Lasvit patří ke stálicím Designbloku
Na Designbloku se prezentuje i firma Konsepti
Česká sklářská firma Bomma drží krok s trendy světového designu
Nábytkářská firma LD Seating pravidelně sbírá ocenění za design
8
Fotogalerie

Nejen sněmovní volby ovládnou druhý říjnový víkend. Už ve středu 6. října otevře své brány v Praze největší tuzemská přehlídka designu. Hlavními místy 23. ročníku Designbloku budou bývalý klášter Gabriel Loci a Uměleckoprůmyslové museum. Na festival se letos vracejí i zahraniční hosté, jejichž účast loni omezila pandemie.

Centrální Designérie v ambitu Gabriel Loci se tentokrát netradičně promění ve velkou DIY oázu pod taktovkou dvojice Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala, laureátů hlavní Ceny Czech Grand Design 2020. „Designérie je dynamické místo. Ústředním bodem bude workshop, kde si každý návštěvník bude moci vyrobit naši lampu Tension a odnést si ji domů,“ popisuje Eduard Herrmann. Designérii osvětlí velký dynamický lustr, který Herrmann & Coufal vytvoří prostoru přímo na míru.  

V Uměleckoprůmyslovém museu bude ve dvou patrech připraven koncept Renesance 21, představující několik kurátorských projektů. Celé jedno patro bude patřit 25 designérům, kteří mistrně ovládají řemeslo a ruční výrobu. Výběr zahrnuje skláře Františka Jungvirta, autora loňské Designérie Jana Plecháče, textilní a produktové designéry Ihor, Bro pracující s moderní výšivkou, šperkařky Janju Prokić a Nastassiu Aleinikava nebo módní návrhářku Denisu Novou.

Na Designblok se letos vrací ikona české módní tvorby Liběna Rochová, a to hned dvěma instalacemi v Gabriel Loci. Letos Rochová věnovala sbírkám Moravské galerie v Brně své kolekce oděvů, obuvi a doplňků. Společně s galerií tak představí průřez svou tvorbou prostřednictvím modelů klíčových módních kolekcí posledních dvaceti let. Instalace nese název Dar a její autorkou je architektka Magdalena Rochová. O patro níže, v prostorách schodiště Gabriel Loci pak vznikne instalace světelného objektu s názvem Dech, kterou Rochová připravuje ve spolupráci s vizuálním umělcem Markem Šilpochem.

Konceptuální prostor Art House v kostele  Zvěstování Panny Marie u Gabriel Loci ukáže pod názvem Překrásná hra díla desítky současných českých designérů skla. Pod kurátorským výběrem Jany Zielinski a Jiřího Macka bude ústředním exponátem lustr Memento Mori od Maxima Velčovského pro Lasvit, který bude vytažen na původní kostelní kladku. Na kře poplují díla Lukáše Nováka, studia Dechem, Ronyho Plesla nebo Mariety Tedenacové.

Stálá hvězda českého designu Lucie Koldová se tentokrát zaměřila hlavně na kolekce nábytku. „Letos se hodně věnuji nábytkovým kouskům – kolekcím židlí, křesel, stolů a kávovým stolkům,“ přibližuje Koldová. Premiéru bude mít na Designbloku židle Mistra pro tuzemskou značku Master & Master. Poprvé zde představí i své lampy, které jsou součástí interiéru hotelu Miura v Čeladné. Na módní přehlídce Zoltána Tótha se také blýskne kolekcí brýlí.

VIDEO: Nejdražší domy České republiky

Video placeholde
Nejdražší domy České republiky • Videohub