Dokument Nerodič empaticky ukazuje netradiční podoby rodiny

Nerodič

Nerodič Zdroj: Bontonfilm

Nerodič
Nerodič
Nerodič
Nerodič
5
Fotogalerie

Dokumentaristka Jana Počtová navazuje na Generaci singles dalším portrétem současných vztahů. Novinka Nerodič ukazuje, jak také může vypadat rodina.

Diváci narození stejně jako Jana Počtová v první půlce 80. let mohou stárnout spolu s jejími filmy. Před šesti lety v dokumentu Generace singles zkoumala, jak šestice dalších lidí řeší život bez stálého partnera. Letos se dívá, jak jiná šestice rozšířila definici rodiny, která už dávno nevypadá jako čtyřčlenná jednotka.

Režisérka se hned v úvodu svěří, že se pomocí tohoto filmu rozhodla čelit svým strachům z budoucnosti. Pokud do pětatřiceti nenašla otce svých dětí, mohla by dopadnout jako jeden z jejích aktérů. Vadilo by to? Odhalené osudy jejích dlouholetých i nových kamarádů i ve své stručnosti dokážou diváka vyzvat k vlastnímu zamyšlení nad takovou otázkou.

Podívejte se na trailer k filmu 

Video placeholde
Nerodič • Bontonfilm

Ne že by všechny typy netradičních rodin byly pro autorku možné. To by ve filmu nemohl být lesbický pár, který si pořizuje dítě s pomocí gay kamaráda. Další varianty zahrnují ženu, která sama adoptovala dvojčata, tátu, který se na péči o dceru dokáže se svou ex dohodnout, i svobodnou matku, která otce svého syna neoznačuje za rodiče ale za autora a každá vzpomínka na něj ji psychicky deptá. Výběr doplňuje tzv. patchwork rodina dvou dospělých a jejich potomků z různých vztahů a pár, jenž dítě nechce. Ty všechny štáb s přestávkami sledoval dva roky.

Nerodič empaticky ukazuje, že rodina dnes může vypadat různě. Hlavní je, jak její podobu její členové zvládají a jak se jí přizpůsobí. K tomu připomíná, že děti jakýkoliv vztah zkomplikují i jak je důležitá podpora blízkých. Míra jeho objevnosti tak bude záležet na konkrétních zkušenostech diváka. I ty, kteří podobné vztahy osobně znají, film může zaujmout díky svému upřímnému pohledu a přirozené přítomnosti jeho autorky na plátně. Scény působí jako kamarádské, domácí návštěvy, při nichž se jedna strana ráda svěřuje a není zachycena jen v lichotivých situacích, ale i při únavě, splínu, naštvání.

O větší společenskou sondu do alternativních modelů rodiny a jejich momentální společenské přijatelnosti snímku rámcovanému jako osobní průzkum nejde, a tak se jí ani nedočkáme. Jako v Generaci singles, i tady Jana Počtová hlavně předkládá konkrétní osudy lidí jí věkově i víceméně kulturně a sociálně blízkých, které dokáže dostatečně vystihnout. Ve filmu mohlo být o tématu ještě víc. Ale ani tohle není málo.

Nerodič

(dokument, ČR 2017, 80 min)
Režie a scénář: Jana Počtová
Premiéra: 21. 9.2017
Hodnocení: 60 %