Na výrobu vitamínu přímo v těle stačí naprogramovat probiotika, zjistili vědci

Saccharomyces cerevisiae alias pekařské droždí

Saccharomyces cerevisiae alias pekařské droždí Zdroj: Profimedia.cz

Biologové dokážou naprogramovat kvasinky, aby produkovaly vitamíny.
2
Fotogalerie

Genetická úprava kvasinek našla další praktické využití. Biologové je teď dokážou naprogramovat tak, aby produkovaly vitaminy.

Řeč je o speciálním druhu probiotik Saccharomyces boulardii, který na rozdíl od obyčejných kvasinek dokáže přežít cestu trávicím traktem a běžně se množí ve střevech – často se také užívá ke zmírnění střevních zánětů.

Výzkumníci z North Carolina State University tyto kvasinky upravili pomocí genetických nůžek CRISPR a dali jim do vínku schopnost vyrábět betakaroten. Na myších pak prokázali, že se kvasinka v trávicím traktu usadila a  rostlinný pigment a základ pro vznik vitaminu A stabilně vyráběla.

„Byli jsme mírně překvapeni, že nám to vůbec vyšlo,“ nechal se slyšet jeden z autorů studie Nathan Crook. Pro úpravu S. boulardii tým využil existujících genetických nůžek, se kterými jeho kolegové experimentovali na  pekařském droždí. Původní výzkum se přitom snažil zjistit, jaká verze genetických nůžek je nejvhodnější pro použití na dalších druzích kvasinek.

„Jde o první potvrzení funkčnosti konceptu, v rámci kterého by v budoucnu mohla vzniknout celá škála aplikací,“ dodává Crook. Ještě předtím, než k oficiálnímu užívání vzniknou různé kmeny upravených „vitaminotvorných probiotik“, bude nutné odpovědět na řadu otázek.

Například je třeba zjisitit, kolik betakarotenu je jakou dávkou obvykle vyrobeno v jakém čase, zda proces bude fungovat i v lidském střevě či kolik kvasinkového betakarotenu dokáže organizmus vstřebat.