Nanočástice z tetování mohou putovat našim tělem. Důsledky jsou zatím neznámé

Tetování podle všeho znali už pravěcí, resp. neolitičtí lidé.

Tetování podle všeho znali už pravěcí, resp. neolitičtí lidé. Zdroj: THOR, CC BY 2.0

Jde o způsob zdobení, při kterém jsou pomocí např. tetovací jehly pod kůži vpichovány částečky inkoustu či jiného barviva.
Většina inkoustu zůstane na svém místě, ale nepatrné množství se může dostat dál do lidského těla.
Právě tyto nanočástice by podle odborníků z European Synchrotron mohly představovat problém.
Nikdo totiž přesně neví, čeho všeho jsou schopny. V této oblasti tak bude zapotřebí dalšího výzkumu.
5
Fotogalerie

Tetování je prý zatraceně nepříjemná záležitost, ale to zdaleka není všechno. Odborníci poprvé potvrdili, že pigmenty i různé nečistoty z „kérky“ se bez problémů dostanou do vašich lymfatických uzlin. Nikdo přitom přesně neví, jaký vliv tyto nanočástice mohou na lidský organismus mít.

„Když si chce někdo pořídit tetování, obvykle je při výběru salonu velmi opatrný – chce někam, kde pracují se sterilními a jednorázovými jehlami. Ale chemické složení barev nikdo nekontroluje. Naše studie naznačuje, že by se s tím možná mělo začít,“ konstatoval Hiram Castillo z European Synchrotron.

Tetovací inkousty běžně obsahují různé konzervační a kontaminující látky jako kobalt, chrom, mangan či nikl. Zpravidla se v nich nachází i oxid titaničitý, který se mj. používá k zesvětlení jiných barevných pigmentů. S přihlédnutím k těmto okolnostem není divu, že řada lidí na ně má alergii.

Hiram a jeho kolegové několik typů těchto nanočástic stopovali pomocí rentgenové mikroskopie a dalších moderních technologií. „Díky vizuálním důkazům jsme již věděli, že pigmenty z tetování cestují do lymfatických uzlin – uzliny se zbarvují barvou tetování. Jde o reakci těla na čištění místa vstupu tetování,“ vysvětlil další člen týmu Bernhard Hesse. „Nevěděli jsme ale, že to dělají v nanoformě, což znamená, že se nemusejí chovat stejně jako částice na mikroúrovni. A to je problém – nevíme, jak nanočástice reagují.“

Vědci se zaměřili i na mikročástice, ovšem ty byly nalezeny pouze v kůži. Až do lymfatických uzlin dorazily jen nanočástice – jak organické pigmenty, tak výše zmíněný oxid titaničitý. Infračervená spektroskopie navíc ukázala, že v okolních tkáních způsobují strukturální změny.

„V budoucích experimentech se chceme zabývat také vlivem pigmentů a těžkých kovů na jiné, vzdálenější vnitřní orgány a tkáně, abychom vysledovali jakoukoliv možnou biodistribuci ingrediencí tetovacího inkoustu v celém těle,“ uvedli autoři dotyčné studie.