Revoluční test odhalí rakovinu ze vzorku krve za pouhých 10 minut

Revoluční test odhalí rakovinu ze vzorku krve za pouhých 10 minut

Revoluční test odhalí rakovinu ze vzorku krve za pouhých 10 minut Zdroj: uq.edu.au

Vědci profesor Matt Trau, Abu Sina a Laura Carrascosa
2
Fotogalerie

Australští vědci z Queenslandské univerzity vyvinuli nový revoluční test pro diagnostiku rakoviny. Celý proces trvá od odběru vzorku po výsledek jen deset minut. Onemocnění je indikováno ze vzorku krve pomocí kapaliny, která mění barvu.

V současnosti musí pacient, u kterého je podezření na nějaký druh rakoviny, absolvovat celou řadu vyšetření. Součástí bývají i nepříjemné invazivní procedury, spočívající v odebírání vzorků tkáně k následnému laboratornímu vyšetření. Dlouhé čekání na výsledky není ideální jak s ohledem na včasné zahájení léčby, tak ani vůči psychice pacienta.

Nový test je doslova bleskový

Nový test je nejen levnější než všechny dosud používané metody, ale také výrazně rychlejší. Kromě toho je i šetrnější k pacientovi, neboť k jeho provedení je potřeba pouze kapka krve či vzorek tkáně.

Pointa spočívá v objevu jedinečné nanostruktury DNA, která se zdá být společná všem druhům rakoviny. Rakovina je přitom extrémně komplikované a variabilní onemocnění, navíc různé typy nemoci se od sebe liší. Vědci zjistili, že v rakovinných buňkách chybí některé struktury a „zapnuty“ jsou pouze geny, které pomáhají růstu rakovinného bujení.

„Tento jedinečný vzorec DNA se objevil v každém typu rakoviny prsu, který jsme vyšetřovali, ale i v jiných formách rakoviny, včetně rakoviny prostaty, kolorektálním karcinomu a lymfomu,“ uvedla Laura Carrascosa.

Voda s nanočásticemi zlata

Vědci prokázali, že různé vzorce methylových skupin způsobují, že se DNA v roztoku chová jinak, což vedlo k vývoji nového testu. Spočívá v přidání podezřelé DNA do vody, obsahující nanočástice zlata.

Tyto částice zbarvují vodu do růžova. Když je přidána DNA z rakovinných buněk, přilepí se k nanočásticím tak, že se barva vody nezmění. Zdravá DNA se váže jinak, což způsobuje, že se zbarvení kapaliny změní na modrou.

Testy, provedené na dvou stovkách vzorků, vykázaly více než 90% úspěšnost. Vědci nyní hodlají zahájit klinické studie s pacienty, kteří mají více typů nádorových onemocnění, než bylo dosud testováno.

„S jistotou ještě nevíme, zda je to svatý grál pro veškerou diagnostiku rakoviny, ale vypadá opravdu zajímavě jako neuvěřitelně jednoduchý univerzální identifikační znak pro rakovinu a jako dostupná a levná technologie, která nevyžaduje komplikované laboratorní vybavení,“ řekl Matt Trau, profesor chemie na univerzitě v Queenslandu.

Článek vyšel na serveru VTM >>>