Česká pitná voda je plná plastových mikrovláken, uvedli vědci. Pijeme umělou hmotu, varují

Plastové lahve (ilustrační foto)

Plastové lahve (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

V pitné vodě se nacházejí plastové částice (a). Mají různé tvary: vlákno (b), kulovité částice (c) a fragmenty (d).
Vzorky ze tří českých úpraven vody v průmyslových oblastech (WTP) a množství nalezených plastových mikročástic ve vstupní surové vodě (RAW) i té upravené (TREATED). Jak vidno, úpravny odstraní větší částice, ty nejmenší ale proklouznou.
3
Fotogalerie

Pokud platí předpoklad, že jsme to, co pijeme a jíme, jsme tak trochu z plastu. Vyplývá to ze studie Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR, který se pomocí brněnského mikroskopu TESCAN podíval na vzorky ze tří českých úpraven pitné vody.

Vědci přitom objevili plastové mikročástice ve všech zkoumaných úpravnách a to jak ve vstupní vodě, tak v té zpracované, protože současná technologie čištění si s plasty nedokáže zcela poradit.

Úpravny dokázaly odstranit 70-83 % částic, zůstaly však ty nejmenší o velikostech 1-10 μm. Ty přitom tvoří zdaleka největší množství plastových zbytků. Vznikají postupnou degradací větších částic. Na plastové mikročástice se mohou vázat další látky škodlivé pro lidský organizmus.

Z hlediska materiálového složení detekovaných plastů se nejčastěji jednalo o polyethylentereftalát (PET), polypropylen (PP) a v jednom vodním zdroji o polyethylen (PE).

Pokoušeli jsme se zjistit, o jaké úpravny se jedná přímo u autorů studie, nicméně výzkum jim byl povolen jen za podmínky anonymity. Vzhledem k tomu, že mikroplasty byly objeveny ve všech vzorcích, lze předpokládat, že podobné částice by našli ve většině úpraven přinejmenším ve velkých/průmyslových městech.

Článek vyšel na serveru VTM >>>