Ruská ambasáda v Praze. Nahlédněte za zdi Korunovační ulice

Velvyslanectví Ruska v Praze

Velvyslanectví Ruska v Praze Zdroj: E15 Dominik Kučera

Velvyslanectví Ruska v Praze
Velvyslanectví Ruska v Praze
Velvyslanectví Ruska v Praze
Velvyslanectví Ruska v Praze
Velvyslanectví Ruska v Praze
14
Fotogalerie

Pět let úřaduje v Praze ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij. Do loňského roku, kdy byla během česko-ruské diplomatické krize, vyvolané kauzou výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, vyhoštěna většina ruských diplomatů, šlo o jednu z personálně nejsilnějších zahraničních ambasád v Česku. Od června 2021 zde působí sedm diplomatů a pětadvacet adnministrativních pracovníků.

Na výročí zavraždění někdejšího vicepremiéra a disidenta Borise Němcova dnes u ruské ambasády v Praze protestovalo proti invazi na Ukrajinu na 300 lidí. Podle vyjádření přítomných policistů jsou před ambasádou někteří z protestujících vytrvale už ode dne invaze ve čtvrtek a přespávají před ní.

Na vstupní bráně do komplexu velvyslanectví Ruské federace vlaje velká ukrajinská zástava. Zdi okolo komplexu jsou posprejované nápisy jako "Velvyslanectví pekla" nebo jsou potřísněné rudou barvou.

Ruskou ambasádu v Praze v posledních letech provází kontroverze. V únoru 2020 bylo náměstí Pod Kaštany u ruské ambasády, iniciativou pražského magistrátu,  pojmenováno po ruském opozičním politikovi a dřívějším místopředsedovi ruské vlády  Borisi Němcovovi.Ten byl v roce 2015 zavražděn. Ruská ambasáda reagovala změnou doručovací adresy.

K nejzásadnějšímu oslabení ambasády zatím došlo  v dubnu 2021, kdy v reakci na zjištění českých bezpečnostních služeb,  že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, při kterých zahynuli dva lidé, mohou s největší pravděpodobností dva ruští agenti ruské kontrarozvědky GRU. Česko na základě tohoto zjištěníz ruské ambasády vyhostilo řadu diplomatů. Oproti původnímu počtu 48 členů diplomatického personálu a 81 členů personálu jde šlo o významné snížení pracovníků ruské ambasády.

Fotografováno v říjnu 2018 pro architektonickou školu Archip.eu, v rámci širší dokumentace nemovitostí rodiny Petschků a práce architekta Maxe Spielmanna v Praze i dalších místech ČR.