Stavební robot Hadrian X dokáže položit až 1000 cihel za hodinu

Stavební robot Hadrian X

Stavební robot Hadrian X Zdroj: VTM.cz

Stavební robot Hadrian X
Stavební robot Hadrian X
Stavební robot Hadrian X
Stavební robot Hadrian X
Stavební robot Hadrian X
14
Fotogalerie

Akcie australské technologické firmy Fastbrick Robotics vyletěly nahoru. Za 50% růst zřejmě může dohoda s americkým strojírenským gigantem Caterpillar (CAT), který do podniku investoval 45 milionů korun, s opcí na dalších 180 milionů. Zásluhu na tom má především konstrukční robot Hadrian X, jenž dokáže postavit dům za pouhých pár dní.

Celý proces začíná u takzvaného počítačem podporovaného projektování (CAD). V něm architekt vytvoří trojrozměrný model budovy a vypočítá kolik materiálu je potřeba zakoupit. Takový postup šetří nejen náklady, ale i životní prostředí.

Informace jsou následně nahrány do stavebního robota, jenž je zakomponován do nákladního auta. Na stavbě do něj stačí naložit cihly, které si sám zpracuje. Ty může zmenšit nebo je precizně ořezat - to kvůli prostoru pro potrubí či elektroinstalace. Vše se děje uvnitř náklaďáku, což snižuje prašnost i hlučnost.

Hadriánem upravené cihly poté vyjedou po 28metrovém rameni k hlavě zařízení, kde je na každou z nich aplikováno průmyslové lepidlo na bázi polyuretanu. To má oproti klasické maltě hned několik výhod. Rychlejší schnutí a několikanásobně vyšší pevnost konstrukce nabízí možnost okamžitého pokračování ve stavbě. Až o 70 % lepší izolační vlastnosti zase šetří peníze budoucím majitelům domu.

Podívejte se, jak Hadrian funguje:

Video placeholde
Stavební robot Hadrian X dokáže položit až 1000 cihel za hodinu • Živě.cz

Nejtěžší částí je samotné pokládání stavebního materiálu, které funguje díky patentovanému laserovému systému. Ten provádí cca 1000 výpočtů za sekundu a dokáže vykompenzovat vnější vlivy - kupříkladu vítr. Výsledkem je položení cihly s přesností na půl milimetru.

Západoaustralská inovace roku 2016 nabízí i pořádnou rychlost. Dle výrobce totiž umí položit až 1000 cihel za hodinu. Samotná konstrukce vnitřních i vnějších zdí standartního australského domu by měla mašině budoucnosti zabrat pouhé 2 dny.

Konstrukční schopnosti pokládacího robota již prokázal prototyp s názvem Hadrian 105. Nyní se společnost Fastbrick Robotics chystá na spuštění dalšího ostrého testu - tentokráte ve venkovním prostředí. Pokud dopadne dobře, bude následovat sériová výroba, jež by mohla otřást celým stavebním průmyslem. V tom se ročně položí okolo 300 miliard cihel.

Více zajímavostí ze světa vědy a techniky najdete na VTM.cz >>>