Superjachta amerického miliardáře Loeba poničila část Velké modré díry u Belize

Velká modrá díra

Velká modrá díra Zdroj: profimedia.cz

Daniel Loeb
Jachta Samadhi
Jachta Samadhi
Jachta Samadhi
Jachta Samadhi
10
Fotogalerie

Americký miliardář a zakladatel hedgeového fondu Third Point Daniel Loeb musí řešit nečekaný problém. Jeho luxusní jachta Samadhi, kterou finančník pronajímá, totiž částečně (a nejspíš nenávratně) poničila korály ve Velké modré díře u Belize. Ta je součástí světového přírodního dědictví Unesco a příslušné orgány země ze Střední Ameriky nyní celou situaci začínají řešit. 

Jachtu měřící bezmála 61 metrů a pojmenovanou podle buddhistického termínu pro stav meditace koupil Loeb v roce 2013 od miliardáře a bankéře Sandy Weilla, který působil jako generální ředitel společnosti Citigroup. Loeb nyní jachtu pronajímá a cena za jeden týden přijde zájemce na celkem 360 tisíc dolarů, tedy na více než osm milionů korun. A současní nájemci zadělali Loebovi na problém.

Luxusní jachta se stala předmětem vyšetřování pro belizské ministerstvo životního prostředí a úřadu Belize Port Authority, neboť zakotvila přímo v populárním místě pro potápění zvaném Velká modrá díra. Podle vyšetřovatelů měla částečně poničit unikátní korálový systém, který se v místě nachází. O kauze informoval deník Financial Times

Celý incident vyšel najevo poté, co bylo zveřejněno video zachycující jachtu v místě Velké modré díry a také samotnou kotvu lodi, která byla obalena živými korály. „Samadhi spustila kotvu ve velice citlivé oblasti Belize, celou situaci nyní vyšetřujeme,“ uvedl pro Financial Times mluvčí belizského ministerstva životního prostředí. 

K situaci se již vyjádřil i samotný Loeb. „Jako celoživotní surfař a někdo, kdo miluje oceán, jsem byl zděšený, když jsem slyšel o této politováníhodné údálosti v Belize. Okamžitě jsme kontaktovali skupinu Belize Audubon Society (skupina chránící životní prostředí pozn. red.) a jsme odhodlaní spolupracovat na obnovení útesu,“ uvedl americký miliardář v prohlášení. 

Profesor Daniel Parsons, ředitel energetického a environmentálního institutu na University of Hull ve Velké Británii, který mapoval útes, označil korál v Belize za „velmi vzácný“. „Tyto velmi křehké ekosystémy jsou ve značném stresu,“ uvedl. „Jakýkoli další stres, který je na ně kladen, je zničující. Obávám se, že útes už pravděpodobně nemá schopnost se zotavit,“ doplnil Parsons.