Vědci zjistili, že nejstarší malbou v Austrálii je klokan

Malba klokana byla objevena na pozemku domorodého kmene Unghango. V rohu snímku je zvýrazněn obrys zvířete.

Malba klokana byla objevena na pozemku domorodého kmene Unghango. V rohu snímku je zvýrazněn obrys zvířete. Zdroj: Peter Veth, Balanggarra Aboriginal Corporation. Ilustrace: Pauline Heaneyová a Damien Finch

Těžko lze mezi ikonickými tvory Austrálie najít typičtější než klokana, ptakopyska či medvídka koalu. Klokan mezi nimi však drží i jeden historicko-umělecký primát: je vyobrazen na nejstarší dosud objevené jeskynní malbě kontinentu.

Archeologové zkoumali prastaré galerie v jeskynních úkrytech oblasti Kimberley. Malba klokana byla objevena na pozemku domorodého kmene Unghango. Radiouhlíková metoda datování určila její stáří na 17 100 až 17 500 let.

Zkoumaná malba pochází z takzvané naturalistické periody, kdy tehdejší obyvatelé ztvárňovali objekty v jejich reálné velikosti. Pro ověření, respektive zpřesnění datace vědci využili unikátního rysu malby: její jednotlivé črty se prolínají s pozůstatky vosích hnízd. 

Tehdejší obyvatelé hnízdo jednoduše strhli a malovali přes jeho základy. Když jeskyni opustili, vosy se vrátily a přes malbu postavily další. Právě datace zbytků hnízd pod malbou a nad malbou jasně určila a zúžila rozptyl stáří malby.

„Toto ikonické ztvárnění klokana je vizuálně a stylově velmi podobné jeskynním malbám z jihovýchodní Asie, jejichž stáří ale přesahuje 40 tisíc let. Nejspíše se tedy díváme na jisté kulturní pojítko, které naznačuje možnou existenci ještě starších maleb v Austrálii,“ uvedl jeden z hlavních badatelů projektu Sven Ouzman z University of Western Australia. Vyzdvihl také význam nálezu pro Aboridžince a jejich kulturní dědictví.