Vědci zjistili, že se Salmonella umí schovat do rostlin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: skygreens.com

Některé druhy bakterií Salmonella využívají taktiku hodnou starověkých Řeků, kteří dobyli bájnou Troju: naučily se obcházet přirozený obranný mechanismus rostlin a vniknout do jejich listů. Díky tomu pak nejsou spláchnuty při klasickém omytí před konzumací člověkem. Novou bakteriální strategii vědci z University of Delaware popsali v časopisu Frontiers in Microbiology.

Biologové ve studii detailně popsali interakci stomat – tedy struktur na listech, prostřednictvím kterých rostliny takzvaně dýchají – na listech hlávkového salátu a špenátu a bakterií Salmonella, Listeria a E. coli.

Právě u bakterií Salmonella (Salmonella enterica Typhimurium) došlo k celkem šokujícímu zjištění, že dokáže proniknout těmito mikroskopickými otvory do rostliny a přežívat v nich, respektive že je specifickou proteinovou reakcí „přesvědčí“, aby se v reakci na její přítomnost neuzavřely. „Právě toto zjištění bylo docela děsivé, lidský patogen se naučil efektivně tomu, na co se specializují rostlinné patogeny,“ shrnul jeden z autorů studie Harsh Bais.

Podle něj tato schopnost může představovat významné riziko pro budoucí pěstitelské snahy lidstva. Bakterii, která je v rostlině, prostě nepůjde smýt, a to ani chemickým ošetřením. Navíc sama rostlina nevykazuje jakékoliv známky toho, že by byla takovou bakterií kontaminována, čímž může dojít k nepředpokládaným epidemiím.

Takové riziko může v budoucnu hrozit obzvláště u zemědělské produkce z polí v blízkosti stájí chovných zvířat, případně u vertikálních farem s nedostatečně navrženými kontrolními mechanismy zavlažování a čištění.