Vědci zjistili, že sirup proti kašli zabírá na parkinsona

Nadějná látka pro léčbu Parkinsonovy nemoci ambroxol se vyskytuje v běžných sirupech proti kašli.

Nadějná látka pro léčbu Parkinsonovy nemoci ambroxol se vyskytuje v běžných sirupech proti kašli. Zdroj: shutterstock

Japonský buněčný biolog Jošinori Ósumi získal v roce 2016 Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za svůj výzkum na poli mechanismů, s nimiž souvisí i Parkinsonova nemoc.
Lékařský tým Fakultní nemocnice v Olomouci operuje metodou hluboké mozkové stimulace, která zmírňuje projevy Parkinsonovy nemoci – zejména neovladatelného třesu končetin, nekoordinovaných pohybů a svalové ztuhlosti.
Lékařský tým Fakultní nemocnice v Olomouci operuje metodou hluboké mozkové stimulace, která zmírňuje projevy Parkinsonovy nemoci – zejména neovladatelného třesu končetin, nekoordinovaných pohybů a svalové ztuhlosti.
Jednasedmdesátiletý britský rocker Ozzy Osbourne oznámil, že trpí Parkinsonovou nemocí.
5
Fotogalerie

Lék vyvinutý před více než padesáti lety, který se používá při potížích s průduškami, prošel nedávno druhou fází klinických testů na pacientech s Parkinsonovou chorobou. Výzkum popsali experti z University College London s tím, že zkoumanou léčivou látkou není nic jiného než ambroxol, který se vyskytuje ve většině sirupů povzbuzujících odkašlávání.

„Látka byla dobře snášena bez vedlejších účinků. Zaznamenali jsme její možné neuroprotektivní vlastnosti, které ještě budou muset být prověřeny,“ píší vědci ve studii, kterou publikoval časopis JAMA Neurology. Odkazují tak na zaznamenané zvýšení hladiny proteinu známého jako glukocerebrosidáza, který pomáhá s „čištěním“ mozku, tedy odstraňováním odpadních látek produkovaných metabolickými procesy neuronů.

Právě zhoršená funkce čisticích proteinů je s Parkinsonovou chorobou spojována nejčastěji. Povzbuzení tohoto účinku by podle lékařů mohlo minimálně oddálit zhoršující se stav pacientů.

Zmíněná studie lékařů z UCL vyvolala silnou odezvu. Univerzita minulý týden získala od tří nadací grant ve výši 522 tisíc liber, tedy téměř šestnáct milionů korun, na pokračování výzkumu. Ten zahrne daleko širší okruh pacientů a jeho cílem bude přesné určení optimální dávky ambroxolu, která způsobuje vyšší hladinu přítomnosti glukocerebrosidázy.

Grant je součástí společného financování od řady globálních institucí, které si kladou za cíl vývoj léků či terapií zpomalujících či zcela zastavujících Parkinsonovu chorobu. „Výzkum účinků ambroxolu je významný. Proti Parkinsonově chorobě neexistují léky, které by ji odstranily či alespoň zpomalily,“ uzavřel Simon Scott z trustu The Cure Parkinson’s, který se na financování podílel.