Vědci zjistili, že sluneční bouře oslepují plejtváky

Záchranáři se snaží osvobodit z mělčiny plejtváka šedého uvízlého na pobřeží státu Washington.

Záchranáři se snaží osvobodit z mělčiny plejtváka šedého uvízlého na pobřeží státu Washington. Zdroj: ČTK/AP/Mark Mulligan

Delfíni doprovázejí loď u kalifornského pobřeží. Americké námořnictvo se zavázalo omezit použití sonarů, které ruší mořské savce.
Solární činnost ovlivňuje na Zemi také orientaci velryb.
Orientaci plejtváků matou sonary i sluneční rádiové záření.
Orientaci plejtváků matou sonary i sluneční rádiové záření.
5
Fotogalerie

Porovnání 186 případů uvíznutí velryb šedých (jinak také plejtváků šedých) na mělčině s momentální sluneční aktivitou přineslo šokující zjištění: s počtem skvrn na Slunci roste riziko, že plejtváci uvíznou. Tvrdí to výzkum Dukeovy univerzity v Severní Karolíně publikovaný v časopisu Current Biology.

Sluneční skvrny jsou spojeny s náhlými výtrysky vysoce nabitých částic, které narušují magnetosféru Země. Zprostředkovaně také ovlivňují na magnetismu založené orientační smysly řady živočichů. Překvapením studie však bylo, že za zmatení plejtváků nemohly změny v zemském magnetismu, ale spíše změny intenzity slunečního rádiového záření, tedy stálého „vysílání“ ze Slunce, které zesilují sluneční skvrny.

Studie pod vedením bioložky Jesse Grangerové prokázala brutální působení vyšší intenzity slunečního rádiového záření na orientační smysl plejtváků šedých. Důsledkem není jen zmatení, kdy se velryby domnívají, že se nacházejí jinde než ve skutečnosti, ale přímo vypnutí orientačního smyslu.

„Zjednodušeně řečeno, může to úplně vyřadit jejich GPS,“ vysvětlila Grangerová. „Původně jsme si opravdu mysleli, že uvíznutí plejtváků způsobují jen nepřesné údaje o poloze,“ dodala s tím, že sluneční bouře jsou jen dalším odhaleným činitelem matoucím orientační smysly mořských savců. Nemělo by se podle ní zapomínat hlavně na zvukové vlny námořních sonarů. Grangerová se teď chce zaměřit na obdobnou analýzu uvíznutí jiných velrybích druhů.