Vesmírná Tesla Roadster nese speciální náklad

Skrývá se v Tesle tělo mrtvého člověka? Konspirátoři rozjíždí na internetu podivné teorie

Skrývá se v Tesle tělo mrtvého člověka? Konspirátoři rozjíždí na internetu podivné teorie Zdroj: ČTK

Paměťové krystaly z dílny Arch Mission
Paměťové krystaly z dílny Arch Mission
Paměťové krystaly z dílny Arch Mission
Elektromobil Tesla Roadster, který společnost SpaceX použila jako závaží při prvním testovacím startu nejtěžší rakety od dob raket Vulcan, která donesla člověka na měsíc, Falcon Heavy
Raketa Falcon Heavy úspěšně odstartovala a načala novou éru dobývání kosmu!
10
Fotogalerie

Spisovatel Isaac Asimov se podíval do vesmíru. Tedy alespoň jeho první sci-fi trilogie Nadace, kterou vizionář Elon Musk vyslal spolu s elektromobilem Tesla Roadster do kosmu. Knihy jsou vypálené na takřka „nesmrtelném“ krystalu.

Úspěšný start obří rakety Falcon Heavy od společnosti SpaceX minulý týden ohromil svět. Především pak snímky elektromobilu Tesla Roadster, který posloužil jako falešný náklad pro zkušební start rakety. Zatímco si mnozí utahovali z Elona Muska, že se jedná o nejdražší reklamu prodělečného auta na světě, pod kapotou červeného vozidla se ukrývalo jiné tajemství.

Přímo v autě je uložený malý krystalový disk, ne o moc větší než běžná mince, který se nazývá Archa. Obsahuje Asimovu triologii Nadace, která nyní spolu s Teslou Roadster obíhá závratnou rychlostí přes 12 tisíc kilometrů v hodině po sluneční soustavě.

Technologii vynalezl fyzik Peter Kazansky z britské University od Southampton. Data ve formě 5D se vypalují femtosekundovým laserem do krystalické nanostruktury vzniklé přetavením křemene.

„Roadster bude asi nejpodivnějším objektem ve sluneční soustavě, a proto je to perfektní místo pro uložení Archy, aby si jí někdo ve vzdálené budoucnosti všiml,“ kvituje spolupráci se SpaceX Nova Spivack, zakladatel neziskové organizace Arch Mission Foundation, která má za cíl vytvořit vesmírnou knihovnu na Měsíci a Marsu.

Spivack oslovil Muska na Twitteru a vizionář ihned souhlasil, že se krystaly musí stát součástí první mise Falconu Heavy.

Jeden takový krystal pojme až 360 terabajtů dat, teoreticky je to dost pro 180 milionů knih. Paměť však není hlavní předností krystalu. Zatímco samotný elektromobil se podle vědců vlivem radiace a dalších okolností do roka rozpadne, krystaly budou obíhat po vesmíru násobně déle. Výzkumníci vypočítali, že doba rozkladu nanomřížek a tím i doba životnosti uložení dat činí 13,8 miliardy let. To lze přirovnat ke stáří vesmíru.