Výročí týdne: 190 let od narození muže, který dal jméno minerální vodě

 Heinrich Mattoni

Heinrich Mattoni Zdroj: Foto Aha! – Kateřina Moravcová, Ladislav Sýkora

Areál Kyselka skončil v posledních letech v neblahém stavu, nyní se pomalu rekonstruuje.
Návštěvní kniha Kyselky z roku 1840.
V návštěvní knize Kyselky je podepsán i řecký král Otto.
Karlovarské minerální vody založil v roce 1873 karlovarský rodák Heinrich Mattoni
Pamětní medaile darovaná Mattonimu ke 40. výročí podnikání.
7
Fotogalerie

Heinrich Mattoni je možná nejvýznamnějším rodákem Karlových Varů. Založil firmu, která je dnes největším producentem minerálních a pramenitých vod ve střední Evropě. Narodil se před 190 lety 11. srpna 1830.

Mattoniové byli původně italská rodina, která se ve Varech usadila koncem 17. století. Mladý Heinrich se učil obchodu na zkušené v Hamburku a ve Vídni. Po svém návratu v roce 1856 si pak od města pronajal expedici městské minerální vody.

O 11 let později připojil také expedici léčivé vody ze sousední obce Kyselka, ve které si pronajal hlavní pramen. Právě odtud pochází slavná Mattoniho minerálka.

Mattoni byl ve správný čas na správném místě. Město právě zažívalo nebývalý rozkvět, který souvisel se stále větší popularitou lázní. Počet hostů stoupal o tisíce ročně a Karlovy Vary začaly vítat monarchy či smetánku z celého světa.

Mattoni ovšem k tomu sršel vlastními nápady. Z dnešního hlediska byl vynikajícím marketingovým stratégem. Jako první v Čechách využil reklamu v denním tisku, vodu začal stáčet do skleněných lahví a na ně lepit etikety s rodinným symbolem červené orlice.

Dnešní samozřejmost byla v roce 1868 převratnou novinkou. Neustále se mu tím dařilo rozšiřovat okruh odběratelů – v roce 1867 expedoval 250 tisíc lahví, v roce 1910 již 12 milionů.

S úspěchy obchodního ducha stoupala i jeho společenská prestiž. Císař František Josef ho povýšil do šlechtického stavu, později mu dokonce propůjčil titul c. a k. komorní dodavatel císaře. Měl nezastupitelnou roli v mnoha karlovarských spolcích.

Za zisky z prodeje vody Mattoni lázně Kyselka nakonec od hrabat Černínů z Chudenic odkoupil, zásadně je přebudoval a rozšířil. Postavil zde novou kolonádu, sanatoria, hotely, promenády, restaurace, rozhlednu, pamatoval i na kapli, lanovou dráhu a vodní elektrárnu. A samozřejmě vlastní sídlo, velkolepou vilu Mattoni. Kvůli stále většímu odbytu postavil z Vojkovic do Kyselky vlastní železnici.

Když v roce 1910 Mattoni ve své kyselecké vile zemřel, zažily Karlovy Vary nejvelkolepější pohřeb ve své historii. A jeho dědictví se vydalo vlastními cestami.