Výtvarník přetvořil výdech tunelu Blanka v umělecké dílo

Výdech tunelu Blanka

Výdech tunelu Blanka Zdroj: BoysPlayNice Photography

Výdech tunelu Blanka
Výdech tunelu Blanka
Výdech tunelu Blanka
Výdech tunelu Blanka
Výdech tunelu Blanka
9
Fotogalerie

Obří výdech nedaleko pražské Stromovky proměnil výtvarník Federico Díaz a jeho tým v umělecké dílo opláštěné deskami s plastickými heraldickými motivy. Reliéf vytvořil prostřednictvím naprogramovaného robotického ramene ABB.

Betonový výdech tunelu Blanka, který zasáhl do prostoru pražské Letné, pokrylo 176 umělecky opracovaných dílů o rozměrech 130 na 235 centimetrů, z nichž každý je unikátní. Dílo bude finálně dokončeno koncem května, kdy bude dokolorován reliéf. Jako součást díla proběhla i regenerace okolí, díky níž vznikla pro veřejnost zóna oddechu s cvičebními prvky a lavičkami o ploše zhruba tisíce metrů čtverečních. Investorem projektu je Hlavní město Praha. 

„Projekt Heraldic byl pro náš tým výzva. S roboty pracuji od roku 2008, ale pro reliéf na výdechu jsme vyvinuli novou techniku, která umožnila dílo tak velkého rozsahu. S pomocí robota ABB jsme vytvořili 176 unikátních dílů a ve spolupráci s mnoha dalšími partnery jsme revitalizovali přehlížené zákoutí Letné,“ řekl k dokončení díla jeho autor Federico Díaz.

Uměleckou tvorbu Čechoargentince Federica Díaze charakterizuje propojování umění s technologiemi dlouhodobě. Experimentovat s nejnovějšími technologickými postupy začal již během studií na pražské Akademii výtvarného umění v 90. letech. Přímo s roboty začal tvořit v roce 2008, a to jako jeden z prvních umělců globálně. Svá díla vystavoval po celém světě, mimo jiné v Londýně, Tokiu, Benátkách či Massachussets.

Společnost ABB se s Federicem Díazem potkala i při tvorbě sochy pro Centrum Bořislavka. Zde pracuje umělec unikátní technikou robotické fabrikace s materiálem UHPC (ultra high performance concrete), vyvinutou Kloknerovým ústavem při ČVUT.