Komentář Jaroslava Vybírala: Po světě pobíhá 326 jednorožců

logo Airbnb

logo Airbnb Zdroj: Profimedia

Silicon Valley
Silicon Valley, USA (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Nedávno vyšel aktuální přehled takzvaných unicornů, jednorožců. Jde o firmy v soukromých rukách. Důležitá podmínka je, že jejich odhadované ocenění, zatím tedy mimo veřejný trh, přesahuje robustní miliardu dolarů. Mýtické zvíře, jednorožec, má reprezentovat statistickou anomálii - uspěje totiž jen jeden z mnoha. Aktuálně po světě pobíhá 326 jednorožců.

Pozoruhodné je však geografické rozdělení. Takřka polovina mladých firem pochází z Ameriky a nejznámějším zástupcem je Airbnb. Na druhé místo se díky svému inovačnímu potenciálu vyšvihla Čína, která má 94 zástupců, tedy skoro třetinu z celkového počtu. Žebříčky jednorožců jsou plné čínských vlajek už několik let. Start-upy se většinou zabývají hledáním úspěchů v nových cool odvětvích a celkově čtyři z pěti unicornů se snaží dobýt svět s unikátním softwarem. Samozřejmostí je touha uspět u nejmladší spotřebitelské generace, která je od plenek online.

Jak je na tom Evropa? Žádná sláva. Sedmnáct svých zástupců hlásí Velká Británie, osm jmen nabízí Německo. A za nimi jsou už náhodně rozesetí jedinci. Česko mělo dlouho mezi jednorožci jednoho zástupce, a to poskytovatele zabezpečení Avast. Firma úspěšně vstoupila na burzu v květnu 2018 a její současná valuace odpovídá 87 miliardám korun. Pěkný trofejní úlovek, valuace jednorožce byla více než potvrzena. Buďme za tohoto zástupce v globálním poli úspěšných rádi, na jeho pokračovatele mezi jednorožci si budeme muset počkat. 

Bohužel, v Evropě vzniká minimum technologických a globálně ambiciózních firem. Je třeba dodat, že to není záležitost poslední pokrizové dekády, kdy se objevil investiční pojem unicorn. Pokud se totiž podíváme na největší současné korporace, tedy firmy s tržní kapitalizací přesahující 100 miliard dolarů, Evropa nedodala ani jediného nového zástupce za uplynulých 40 let! Naopak v Americe takových firem vznikla celá řada. Zastoupení firem budoucnosti je povážlivě slabé. Považte, kolik technologických firem evropského původu vylovíte ze své paměti?

Jaroslav Vybíral je hlavním stratégem ČSOB Asset Management.