Komentář Petra Fischera: Německá zkouška pro Babiše

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO)
3
Fotogalerie

Když před pár dny statistici potvrdili pokles německé ekonomiky, která se ve druhém čtvrtletí propadla o desetinu procenta, vyvolalo to samozřejmě otázku, jak se to podepíše na tuzemském hospodářství. Je známo, že česká ekonomika je na té německé závislá. Zjednodušeně řečeno, co se stane tam, stane se i tady. Jenže kdy a jak silně, zní otázka, na kterou všichni chtějí znát odpověď.

Ministerstvo financí už reagovalo mírnou korekcí odhadu růstu, jenže to jsou jen teoretické statistické počty, které s realitou nemusejí moc souviset. Nikdo například nedokáže relevantně odhadnout, jak moc se na české výrobě odrazí krize automobilové produkce v Německu, kam dodává díly pětina českého průmyslu. Každopádně platí, že pokles německé ekonomiky bude první vážnější zkouškou vlády Andreje Babiše i premiérova působení v politice.

Doposud nemusel premiér Babiš dělat žádnou hospodářskou politiku. Stačilo rozdávat, komu bylo politicky třeba, ekonomika díky konjunktuře u německých sousedů rostla sama a státní rozpočet poklidně nabýval na objemu. To s německou recesí skončí a před premiérem a jeho lidmi bude stát úkol konečně nějakou politiku hospodářského vývoje vymyslet. Nelze s tím úplně otálet. Za dva roky budou volby a to už bude německé ochlazení naplno cítit i v Česku. Když už dokonce i komunisté mluví poučeně o nutnosti prorůstových opatření, která přibrzdí pokles, snad to dojde i premiérovi, jehož komunisté drží u moci.

Do budoucna si premiér hodně slibuje od evropských peněz, které chce použít na rychlé investice, tedy na výstavbu „betonové“infrastruktury. Je to stejný recept, s jakým před dvaceti lety přišel Miloš Zeman, který tehdy jako premiér říkal: Betonovat, asfaltovat, stavět byty a pokles nebude.

Na výstavbu bytů Babišově vládě nezbylo. Podobně jako na větší investice do výzkumu a vývoje, na něž klade v novém rozpočtu důraz Evropská komise a které by Babiš raději vyměnil za peníze na silnice. Jaká tedy bude prorůstová strategie moderního Česka 21. století? A jak se na ní odrazí proměna byznysového větru v celé Evropě, který se stáčí k ekologickým investicím a boji proti změnám klimatu?

Ochlazení německé ekonomiky přijde. Než se starat o jeho rozsah, bude lepší připravit rozvojovou strategii, která se vyrovná s jakýmkoli dopadem, protože bude pevně stát i na českých, nikoli jen na německých nohách. Politika není jen dotační marketing, ale i hospodářská vize. Ta politiku Babišovi zatím žalostně chybí.

Autor je spolupracovník redakce