Komentář Petra Peška: Objevování Ameriky

Mike Pompeo při svém projevu v Senátu ČR

Mike Pompeo při svém projevu v Senátu ČR Zdroj: ČTK

Manželé Pompeovi a Babišovi se na začátku setkání v Kramářově vile společně vyfotili s výhledem na Prahu (12. 8. 2020)
Po projevu Pompea senátoři ocenili dlouhým potleskem. (12. 8. 2020)
Obě dámy se prošly také po vylidněném Karlově mostě (12. 8. 2020)
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se zdvořilostně setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Na schůzku na Pražském hradě si šéf americké diplomacie vynahradil 20 minut. Prezidentská kancelář nepozvala novináře, zveřejnila jen oficiální fotografie focené od pasu nahoru. (12. 8. 2020)
o Vystrčilově předání symbolického klíče Pompeovi na konci jeho návštěvy v Senátu zástupci horní komory tleskali ve stoje. Kdo se však nejprve odmítl postavit, ani nezatleskal, byl senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Nakonec se postavil i on, místo tleskání však držel v ruce mobilní telefon. (12. 8. 2020)
11
Fotogalerie

Přijel, viděl, promluvil, zaujal. Návštěva amerického ministra zahraničí přitáhla pochopitelnou pozornost, a to hned z několika důvodů.

Jednak je to jeden z nejvýše postavených představitelů hlavní světové velmoci. Proud prominentních návštěv z USA už také zeslábl, po polistopadové euforii se dostává do normálu a začíná odpovídat významu, jaký Česká republika v geopolitice zaujímá. Neboli, byla to návštěva výjimečná.

Jistou roli na zvýšené pozornosti médií hrál určitě i fakt, že Mike Pompeo sem přijel během okurkové sezóny, kdy je hlad po tématech. Jeho návštěva byla ale důležitá i tak. Jak svojí formou, tak obsahem. A v obojím byla cítit snaha po navázání na „staré dobré časy“, kdy byl svět rozdělen jen na dva hlavní tábory.

Nejdříve k tomu prvnímu. Američané si potrpí na symboly a jednoznačná sdělení. Jasný význam mělo, že šéf americké diplomacie zavítal do Plzně, kam měl původně přijet už v květnu při oslavách 75. výročí konce války. Tehdy to ale překazil koronavirus.

Symbolické bylo i to, že zavítal a promluvil na půdě Senátu, což u podobných návštěv nebývá obvyklé (mimochodem, Sněmovnu vynechal). Je tu zřejmá souvislost se záměrem šéfa horní komory Miloše Vystrčila neuhnout v záměru jeho předchůdce a navštívit Tchaj-wan.

Z amerického pohledu to je nejen podpora ostrova, který má pro Washington strategickou důležitost a už léta i jejich bezpečnostní krytí. Je to i způsob, jak si otestovat reakci Pekingu, a samozřejmě malý políček do tváře čínským pohlavárům. Koneckonců Číně a hrozbám přicházejícím z pevniny Pompeo věnoval i většinu své senátní řeči.

Čímž se dá volně přejít od formy k obsahu, od symbolů k samotným jednáním. Americký ministr zahraničí si tu vyslechl mnoho hezkých slov – a sám je i rozdával. Ať už šlo o podporu demokracie a stavění hrází vůči autokratům a despotům. Anebo o praktická témata, jak boj proti kyberzločinu, vytěsňování čínské firmy Huawei z budování sítí 5G či vyřazení čínských a ruských zájemců z dostavby Dukovan.

Tady ale vřelost narazila na určité limity, Pompeo si z Prahy žádný písemný příslib – například v podobě memorand – neodvezl. A své hranice euroatlantického nadšení prokázal i Andrej Babiš, když se zdrženlivě vyjadřoval k zúžení výběru dodavatelů pro Dukovan. O možné přítomnosti amerických vojáků na českém území nemluvě.

Jinak to ale pro českého premiéra byla vítaná příležitost ukázat se jako státník a prozápadně orientovaný politik, což může hrát roli i v nynější předvolební době. Snaha zúročit přítomnost šéfa americké diplomacie dokonce Babišův PR tým dovedla až k výrobě videa s „exkluzivními záběry“ ze setkání obou politiků a jejich partnerek.

Klíčový je ale dopad na českou politickou scénu jako takovou. Příjezd takto významného člena americké administrativy byl nepochybně vzpruhou pro zdejší atlantické vazby. Utlumené jednak rezervovaným postojem k postavě prezidenta Donalda Trumpa, ale především přebíjené zájmem směřujícím na východ – především do Číny.

A taky příležitostí k nostalgickému zavzpomínání, kdy sem jak na běžícím pásu jezdili i američtí prezidenti, chodili do hospod a hráli v hudebních klubech. A kdy českého prezidenta nejen zvali do Bílého domu, ale ještě mu tam uspořádali undergroundový koncert.