Německý diář Petra Fischera: Virové detaily

Testování v německém Berlíně.

Testování v německém Berlíně. Zdroj: Reuters

Prázdné hlavní nádraží v Berlíně
2
Fotogalerie

I v probíhající koronakrizi platí, že v detailech se skrývá klíč ke všemu. Takové mytí rukou a odstup od ostatních lidí na dva metry pomůže proti viru ze všeho nejvíc, a přitom jde o úplnou maličkost, která nic nestojí, opakují dokola německá média. Jenže i v Německu, jak s oblibou ironizuje tamní tisk, je osmdesát milionů epidemiologů a virologů, tak jako tu existuje 80 milionů fotbalových expertů a trenérů, a tak se hledá jinde, protože všichni zaručeně vědí, jak, co a kdy se má proti viru udělat. V tom se Česko zásadně neliší, jen těch odborníků je pouze deset milionů.

Podstatný rozdíl je snad jen ve zkoumání detailů, na něž se intenzivně vrhli němečtí vědci. V malém se totiž nejlépe odhaluje chování viru a způsoby, jakými se skutečně šíří. Mnoho lidí si dnes v Německu ještě myslí, že virus jen tak létá vzduchem, přitom jsou cesty jeho šíření mnohem jednodušší a méně záhadné.

Profesor Hendrik Streeck, který zkoumá tyto mechanismy v Severním Porýní-Vestfálsku, se svým týmem například empiricky zjistil, že virem se nenakazíte z domovních klik, kde virus nepřežije. Virolog se v deníku FAZ svěřil i s důležitým poznáním z případu Webasto. Zaměstnankyně této bavorské firmy, která má velkou pobočku i v čínském Wu-chanu, přivezla virus přímo z Číny do Německa. A nakazila jím několik kolegů, kteří byli mezi prvními případy nemoci v Německu. Streeck ale odhalil, že žena nenakazila nikoho ani v letadle, ani v hotelu, kde pobývala. Nákazu rozšířila výhradně mezi kolegy, s nimiž byla delší dobu v intenzivním blízkém kontaktu. Streeck v tom vidí naději, že přísná opatření už brzy budeme moci zmírnit.

Světlo na konci tunelu možná už svítí. Myjte si dál ruce, a hlavně: na nikoho se nelepte.