Vzestup akcií Nvidia je přehnaný. Masivně je teď nakupují hlavně amatérští investoři

Celým odvětvím umělé inteligence prostupuje nebezpečná spekulativní dynamika.

Celým odvětvím umělé inteligence prostupuje nebezpečná spekulativní dynamika. Zdroj: Reuters

Pokud chcete být úspěšným investorem, musíte vidět věci, které ostatní nevidí. Když se loni v listopadu objevil ChatGPT, nacházely se akcie firmy Nvidia spíše v sestupném trendu – zejména s ohledem na kolaps krypta a ochabující ekonomickou vitalitu, vůči níž jsou výrobci čipů obzvláště citliví. Jen hrstka správců peněz zhruba před půlrokem vsadila na Nvidii jako klíčového beneficienta boomu umělé inteligence. 

Ten, kdo tak učinil, je však nyní odměněn fantaskním 200procentním zhodnocením akcií. Lze očekávat další explozivní kurzový vzestup akcií napojených na AI, nebo před sebou máme další bublinu?

Nezbývá než konstatovat, že Nvidii pomohla notná dávka štěstí. Původně se uvedení čipu H100 na trh jevilo jako špatně načasované rozhodnutí. Převládaly obavy z recese a firmy tak začínaly osekávat své výdaje na IT. Nicméně s náhlým rozmachem AI se Nvidia ocitla v unikátní pozici, jak z tohoto nastupujícího trendu profitovat, jelikož její produkty jsou pro rozvoj potřebné infrastruktury maximálně vhodné.

Akutní záchvat pozitivního sentimentu odstartovalo zveřejnění výsledků za první kvartál. Burziány nejvíce potěšilo, že výrobce grafických karet zvedl svůj výhled na výnosy pro druhé čtvrtletí ze sedmi na 11 miliard dolarů. Investiční banky v reakci na to prudce zvýšily své odhady tržeb na další roky. Například Goldman Sachs navýšil odhad na výnosy v segmentu datových center, v rámci kterého firma produkuje čipy pro AI, o 70 procent. Čistý zisk by měl letos vystřelit na téměř 19 miliard dolarů z loňských šesti miliard.

Taková očekávání jsou ovšem přehnaně optimistická. Přestože se Nvidia nachází v takřka výsostném postavení a k jejím čipům aktuálně neexistuje alternativa, mohou ostatní společnosti přijít v dalších kvartálech s konkurenceschopnými produkty. Akcie se momentálně obchoduje na téměř padesátinásobku předpokládaného, prudce vzhůru revidovaného profitu.

Takovou valuaci by si firma zasloužila pouze v případě naprostého perfekcionismu – prostor pro chyby neexistuje. Jakékoli zaostávání za předpovídanými notně našponovanými zisky může optimistickou investiční tezi vykolejit. Kromě rivalů, kteří časem přijdou s výkonnými čipy, představuje riziko i komplikovaný dodavatelský řetězec. Zejména eskalaci geopolitických tlaků kolem Tchaj-wanu by firma pocítila značně negativně.

Obliba umělé inteligence mezi správci aktiv hraničí s mánií. Celým odvětvím prostupuje nebezpečná spekulativní dynamika. Akcie opět masivně nakupují amatérští investoři, kteří si nechtějí nechat nic ujít. Meteorické kurzové vzestupy některých titulů přiživuje horečnatá obchodní aktivita na opcích. Vysoké objemy těchto derivátových kontraktů značí přehnané nadšení investorů. Zapojení retailu i opční transakce obvykle ohlašují příchod korekce. Tento obrázek doplňují komentáře některých hedge fondů, které vnímají akcie Nvidia nebo C3.ai jako ideální adepty na spekulaci na pokles kurzu.

Vyplatí se nyní některé tituly stále nakupovat? Velké softwarové giganty typu Microsoft budou hrát v sektoru podstatnou roli. Akcie jsou nyní dražší, nicméně ne natolik přepálené jako Nvidia. Obecně však platí, že určení vítězů je v této fázi takřka nemožné. Potrvá řadu let, než se technologie stane byznysově životaschopnou.

V případě umělé inteligence nebudou perspektivní pouze společnosti zaměřující se na software nebo doprovodnou infrastrukturu. Nástup AI povede k razantní proměně byznys modelů řady firem, které díky této technologii mohou realizovat nesmírné nákladové úspory. Správná identifikace takových společností nebude triviální. Pro prozíravé investory však představuje cestu, jak si do následujících let zajistit nadstandardní zhodnocení.

Autor je portfolio manažer společnosti Cyrrus