Dolejš: Z komunistů a socialistů se stane příměs ve vládě ostrakizovaného oligarchy

Jiří Dolejš

Jiří Dolejš Zdroj: Anna Vackova

Andrej Babiš
Jan Hamáček
Miloš Zeman
4
Fotogalerie

KSČM aktivně podpoří vznik menšinové vlády ANO a ČSSD, v sobotu o tom strana rozhodla na ústředním výboru. "Je tu jakýsi kalkul, že se dezertéři vrátí," říká poslanec Jiří Dolejš směrem k bývalým voličům strany.

Probíhala takto zásadní debata v emotivním duchu?

Kupodivu se obešla plus minus bez výraznějších emocí. Překvapilo mě to, myslel jsem si, že budou někteří členové daleko nervóznější. Asi si ale byli všichni vědomi toho, že to byl okamžik velké odpovědnosti. Zároveň byl mimořádný v tom, že komunisté už v rámci středozápadní Evropy některé vlády podporovali, vždy se ale jednalo o vlády socialistické. Tahle situace v Čechách je mimořádná v tom, že se z komunistů a socialistů stane příměs ve vládě ostrakizovaného oligarchy. Není to růžová s rudou, ale velice specifický, pragmatický projekt, který není nijak levicový. Jde o princip menšího zla, který bude do budoucna nesmírně náročný na taktiku.

Co byly hlavní argumenty proti vyslovení důvěry vládě?

Je třeba říci, že proti se vyjádřila velmi malá menšina členů...

Přijde vám necelá třetina kolegů jako “malá menšina”? Poměr hlasování byl 54 ku 23.

Není to zas tak málo, poměr ale mohl být vyrovnanější. Někteří členové přijeli s mandátem ze svých okresů bez bližších informací. Dominovaly argumenty typu, že jde o vládu kapitalistickou a tak dále. I když nejsme členem vlády, tak těmto lidem dělala problém také zahraniční politika. S tou se sice neztotožňujeme, oni to tak ale zkrátka vnímali, že to je bariéra.

Na základě čeho jste se rozhodli pro aktivní podporu a ne odchod ze sálu?

Odchod ze sálu ani moc nastolovaný nebyl, diskutovali jsme v rovině ano, nebo ne. Odchod by byl čistě alibistickým gestem, které by ničemu nepomohlo.

KSČM dosáhla v podzimních parlamentních volbách nejhoršího výsledku od svého vzniku v roce 1921. Nebojíte se, že stranu po spojení s Babišem opustí i poslední zbývající voliči? Proč by měli volit komunisty, když stejně pomohou dominantnímu ANO?

To v diskusi samozřejmě také zaznělo. Odpověď byla jednoduchá. Voliči nám k Babišovi utekli už dávno předtím. A to z pragmatických důvodů. Mávání praporem je tedy nepřiláká zpátky. Pak je samozřejmě možné předpokládat, že pokud budeme trvat na naplnění slibů, může to pomoci tomu, že volič pochopí, že volit levici má ještě smysl. Je tu jakýsi kalkul, že se dezertéři vrátí.