Glosa Petra Peška: Ničitelé soch

Posprejovaná socha Winstona Churchilla v Praze 3, 11. června 2020.

Posprejovaná socha Winstona Churchilla v Praze 3, 11. června 2020. Zdroj: David Malík

Na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo 11. června 2020 napsal, že byl rasista.
Na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo 11. června 2020 napsal, že byl rasista.
Odstraňování nápisu na soše Winstona Churchilla v Praze 3, 11. června 2020.
Odstraňování nápisu na soše Winstona Churchilla v Praze 3, 11. června 2020.
Odstraňování nápisu na soše Winstona Churchilla v Praze 3, 11. června 2020.
8
Fotogalerie

Urážlivé posprejování sochy Winstona Churchilla na pražském Žižkově nás přiblížilo k světu. I k nám tak dorazily ozvuky událostí, které spustil jeden nepřiměřený policejní zásah ve Spojených státech.

Naštěstí nikoliv ve formě násilných protestů, rabování a bourání „politicky nekorektních“ soch významných postav historie, jako se tomu děje v USA, Británii a dalších zemích.

Nápisy na podstavci Churchillovy sochy („byl rasista“ a „black lives matter“) vyvolaly pouze slovní reakce. V drtivé většině odsuzující, zvláště u politiků. Což je dobře. Přesto může být prozatím neznámý sprejer ze Žižkova spokojen. Podařilo se mu přitáhnout pozornost, jakkoliv byla neadekvátní jeho ojedinělému činu. A také dokázal vyvolat debatu.

Nikoliv ani tak o názorových postojích někdejšího britského válečného premiéra. Objevily se ale hned paralely s nedávným odstraněním sochy sovětského maršála Koněva v jiné pražské čtvrti, Dejvicích. Oba přeci bojovali proti nacistickému Německu a oba měli nějaký ten škraloup… Což je klasická zavádějící relativizace, která už za pozornost nestojí vůbec.

Koněvova socha klidně mohla jakožto skanzen minulých časů zůstat na místě. Na druhou stranu šlo o normalizační pomník vojevůdci, který také zároveň sloužil utlačovatelskému režimu. Narozdíl od Churchilla, jednoho z největších politiků svobodného světa minulého století. To jen pro pořádek.

Česká kauza počmárané Churchillovy sochy je nicméně jen slabým odvarem šílenství, které se v USA a následně i dalších západních zemích strhlo po smrti zatýkaného černocha George Floyda. I co se ničení soch týká.

Ve Spojených státech došlo nejen na konfederační vůdce z období války Severu proti Jihu, ale i na monumenty mořeplavce a objevitele Ameriky Kryštofa Kolumba. V Británii zase po likvidaci soch několika výrazných postav minulosti, které se také zapletly do obchodů s otroky, dostali spadeno i na zakladatele skautingu Roberta Baden-Powella. A újma podobná té pražské už před pár dny potkala i Churchillovu sochu v Londýně.

Takže našich pár osamocených čmáranic na podstavci pod pomníkem válečného britského premiéra zas tak ničím světovým není. V tomhle případě naštěstí.