„Churchill byl rasista.“ Pražskou sochu britského premiéra posprejovali vandalové

Na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo 11. června 2020 napsal, že byl rasista.

Na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo 11. června 2020 napsal, že byl rasista. Zdroj: ČTK / Michal Kamaryt

Na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo 11. června 2020 napsal, že byl rasista.
Na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo 11. června 2020 napsal, že byl rasista.
3
Fotogalerie

Na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo napsal, že byl rasista. Nápis zřejmě souvisí s nynějšími protesty proti policejnímu násilí a rasismu v USA i jiných zemích, které jsou reakcí na smrt černocha George Floyda při policejním zásahu v americkém Minneapolisu.

Churchillova socha stojí na náměstí pojmenovaném po tomto britském politikovi. „Kolegové na místě celou věc zadokumentují, případně budou zajišťovány nějaké stopy,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie podle něj zatím nestanovila právní kvalifikaci skutku. „V obecné rovině je více než pravděpodobné, že to bude prošetřováno pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, kde ve druhém odstavci je právě sprejerství,“ doplnil.

Churchillova socha patří Praze 3. „V tuto chvíli tam jede náš antigrafitti tým, který bude posprejování odstraňovat. Je to škoda do tisíce korun. Je to pro nás obyčejné vandalství, neuvažujeme o tom, že bychom sochu odstranili,“ uvedla kolem mluvčí radnice Lucie Bukovanská.

Fotografie s popsaným podstavcem sochy se objevily na sociálních sítích. Na podstavci je také nápis Black lives matter (Na životech černochů záleží), který pravděpodobně odkazuje ke smrti černocha George Floyda z 25. května v Minneapolisu. Floyd zemřel při zásahu bělošského policisty, který mu takřka devět minut klečel na krku. Policista čelí obvinění z vraždy, jeho tři kolegové podle prokuratury napomohli vraždě tím, že ho nezastavili.

Floydova smrt vyvolala v USA mnoho let nevídanou vlnu demonstrací proti rasové nerovnosti a policejní brutalitě, protesty v mnoha městech přerostly v násilnosti. V Praze na Staroměstském náměstí minulou sobotu protestovaly proti policejnímu násilí a rasismu v USA i v dalších zemích zhruba tři stovky převážně mladých cizinců.

Nápis „Churchill byl rasista“ někdo minulou neděli nastříkal na jeho sochu před sídlem britského parlamentu v Londýně. Churchill zastával podle historiků rasistické a antisemitské názory a kritici ho obviňují, že odepřel dodávky potravin Indii za hladomoru v roce 1943, který zabil více než dva miliony lidí. V anglickém přístavním městě Bristol v neděli lidé protestující proti rasismu strhli a hodili do vody sochu Edwarda Colstona, který v 17. století vydělal jmění na obchodu se západoafrickými otroky.

Terčem útoků se staly i další sochy po celém světě. V USA se terčem protestujících staly například pomníky Kryštofa Kolumba. Ve spojených státech se také pod vlivem protestů opět rozjíždí debata o pomnících představitelů Konferederace. A v Belgii demonstranti poškodili památníky krále Leopolda II., který na přelomu přelomu 19. a 20. století vládl i belgické kolonii Kongo, řpičem historici jeho africké panování hodnotí jako mimořádně kruté. 

Cílem sprejerských útoků byla v poslední době v Praze zejména socha sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Tamní radnice sochu vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, nechala loni v létě zakrýt plachtou a počátkem letošního dubna odstranit. Ruská diplomacie proti tomu protestuje.