Glosa Petra Peška: Pravda podle premiéra

Premiér Andrej Babiš (ANO) při rozhovoru pro Blesk

Premiér Andrej Babiš (ANO) při rozhovoru pro Blesk Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Premiér Andrej Babiš (ANO) při rozhovoru pro Blesk
Premiér Andrej Babiš (ANO) při rozhovoru pro Blesk
Premiér Andrej Babiš (ANO) při rozhovoru pro Blesk
4
Fotogalerie

V detailech se může skrývat cokoliv. Například nahlédnutí do uvažování Andreje Babiše, jak se mají lidé dozvídat „správné“ verze událostí.

Kvůli tomu, aby alespoň část médií psala „pravdu“, koupil před sedmi lety vydavatelství Mafra (dnes společně s celým Agrofertem zaparkováno ve svěřenských fondech). Jenže zbývají ještě další média včetně veřejnoprávní televize. A tady by premiér alespoň publikované informace lidem dovysvětloval.

„Já nikdy neříkal, že máme mít hodně členů. Vždy jsem říkal, že by pro nás bylo nejlepší mít v každé vesnici jednoho či dva sympatizanty, kteří by zašli do jejich hospody a tam řekli: Teď v ČT něco říkali, ale ono je to úplně jinak,“ uvedl v rozhovoru pro čtvrteční vydání MF Dnes.

A ještě dodal: „Protože v mediálním prostoru jsou do debat zváni hlavně lidé, u kterých je garance, že vystupují negativně proti našemu hnutí.“

Babišův stesk není mezi politiky ničím neobvyklým. Naopak obvyklé je, že jsou spokojeni s příznivou interpretací svých kroků a mnozí naopak s nelibostí nesou kritiku. Což je ostatně běžné i u ostatních lidí.

Zvláštní je premiérův nápad se „sympatizanty“ či „důvěrníky“, jak to kdosi na sociálních sítích hezky přejmenoval. Odráží to jeho mentalitu, že lidem je k poznání pravdy nutné trochu domoct. Ať už dovysvětlením televizních zpráv v hospodě, anebo koupí mediálního domu. S ním ale přece nyní nemá premiér nic společného.