Igor Záruba: Odpočítávání začalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vlaštovky zapípaly v pátek dopoledne: Španělsko požádá v sobotu o mezinárodní finanční pomoc. Tamní ministr hospodářství nakonec o asistenci nepožádal, „pouze“ potvrdil, že jeho vláda o ni požádá, ale nešť. Na výsledku to až tolik nemění.

Zazní-li oficiální SOS dnes, zítra či pozítří, je v zásadě jedno. Předpovědi, že Španělé neustojí mizerii svých bank, z nichž zejména ty malé půjčovaly každému, kdo si o hypotéku řekl, a posílaly miliony do Řecka, se naplnily. Nyní půjde o osud eura.

Vyhlídky se nezdají právě růžově. Na obzoru jsou řecké volby, v nichž vyhraje protiškrtová SYRIZA, nebo nastane další patová situace. A Němci musí ve Spolkovém sněmu schválit stabilizační mechanismus ESM. Krizoví manažeři mají jasno: dny do „řeckého“ 17. června chtějí využít k obraně proti šoku. Naděje jsou dvě – Španělé musí požádat (jako by se stalo) a Němci souhlasit (stane se).

„Takto bude možné trhům vzkázat, že měnová unie zůstává stabilní,“ zní motto. Bylo by pěkné, kdyby to tak dopadlo. Otázkou je, zda budou trhy na ujištění o stabilitě, jež je iluzorní, ještě vůbec ochotny slyšet.