Komentář Jana Krampery: Naděje pro české akcionáře GameStopu

Prodejna řetězce GameStop

Prodejna řetězce GameStop Zdroj: Reuters

Hlavní událostí posledních týdnů na akciových trzích byl boj o cenu akcií společnosti GameStop mezi velkými hráči na Wall Street a drobnými investory. Tento boj se nyní přesouvá do soudních síní.

Zatímco ještě 11. ledna se akcie GameStopu prodávaly za zhruba 20 dolarů, 28. ledna se ty samé akcie prodávaly za 483 dolarů. Růst se pak ale zastavil poté, co Robinhood, broker, přes jehož aplikaci nakupovala tyto akcie většina amerických drobných investorů, na své platformě zakázal nákup (nikoliv však prodej) těchto akcií. 

Tím byla ochromena poptávka po akciích GameStopu, jejichž cena začala padat, a tento trend již nezvrátilo ani pozdější postupné uvolňování možnosti nákupů ze strany Robinhoodu. V současné době se hodnota akcií GameStopu pohybuje okolo 50 dolarů za akcii. 

Robinhood svůj krok hájí tím, že jím chránil investory a že k němu musel přistoupit také s ohledem na legislativu týkající se financování burzovních obchodů. Takové vysvětlení ovšem drobné akcionáře příliš neuspokojilo, a proto se začali ptát, jaké investory to vlastně Robinhood – jehož název ironicky podtrhává celou situaci – tímto krokem chránil. 

Zákazem nákupů, hrál podle nich přímo do karet velkým fondům, které sázely na pokles GameStopu a na jeho růstu předtím naopak tratily obrovské sumy. 

Střih. Dnes tu máme právní bolehlav v důsledku podání hromadné žaloby (tzv. class-action suit), zvláštního typu žaloby populární v Spojených státech, v němž se může spojit velké množství drobných poškozených v řízení o náhradu škody. K této žalobě proti Robinhoodu se dokonce mohou investoři připojit pomocí speciálně pro tento případ vyvinuté mobilní aplikace. 

Jak to dopadne? V současné situaci nelze předvídat, jakým směrem se řízení o této žalobě bude ubírat. Starosti Robinhoodu tím nicméně nekončí. Americká Komise pro cenné papíry prohlásila, že se bude zastavením nakupování akcií Gamestopu zabývat, a totéž plánuje také Sněmovna reprezentantů. 

Z řízení proti Robinhoodu nejspíš vyplyne, že kroky Robinhoodu neměly dopad pouze na jeho uživatele, ale na všechny majitele akcií GameStopu, kterých je celá řada i v České republice. 

Čeští majitelé akcií GameStopu, kteří chtějí náhradu škody vymáhat, mají několik možností. Mohou se připojit buď k hromadné žalobě v USA, sami podávat žaloby k českým soudům, a nebo se obrátit na Finančního arbitra. 

Otázka pak je, jestli mají tito drobní investoři šanci na jakoukoliv náhradu škody, kterou jim – pokud se ukáže, že zastavení obchodů bylo protiprávní – Robinhood způsobil. Předně je třeba určit, zda a komu vůbec nějaká škoda vznikla a pokud ano, tak jak velká.

Soudím, že náhradu škody by mohli požadovat pouze ti investoři, kteří nějaké akcie k okamžiku uzavření nákupů drželi, nikoliv ti, kteří snad měli zájem nějaké akcie koupit, ale nekoupili. Otázkou je dále, zda lze za škodu považovat zamezení dalšího možného raketového růstu ceny akcií, který byl omezením zastaven. Za škodu však lze bezpochyby považovat výrazný propad ceny akcií, který následoval bezprostředně po zavedení omezení nákupu. Škoda v takovém případě představuje právě tento pokles hodnoty akcií GameStopu.