Komentář Jana Žižky: Proti Rusům mohou Němce poštvat jedině oni sami

Ropovod Družba

Ropovod Družba Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Nedokáží to polští ani ukrajinští politici, nesvede to ani Donald Trump. Nikdo nezvládne přesvědčit Němce, že se mají obrátit zády k Rusku jako k údajně nespolehlivému dodavateli strategických surovin – ropy a plynu. V Německu to mnozí vidí zcela opačně. I v době největších krizí dělali Rusové vždy všechno, aby nejvýznamnější evropský zákazník pocítil problémy co nejméně.

Pokud někdo může ruskou image v očích německých obchodních partnerů zpochybnit, pak jen sami Rusové. Dodejme, že v posledních měsících se jim v tomto směru docela dařilo, jak ukázaly dodávky kontaminované ropy do ropovodu Družba.

Zprávy z tohoto týdne naznačovaly, že by se nevídané problémy, kvůli nimž na jaře evropské země přestaly ruskou ropu odebírat, mohly opakovat. Kontaminace se však tentokrát nepotvrdila, takže zastánci energetického partnerství s Ruskem si mohli oddychnout. Trochu.

Moskva se snaží odběratele přesvědčit, že už má vše pod kontrolou. V Berlíně mají důvod Rusům fandit. Jakékoli další potíže by byly vodou na mlýn početným kritikům plynovodu Nord Stream 2. Jeho zastánci mohou argumentovat tím, že na rozdíl od ropného průmyslu, který prošel divokou privatizací, měli Rusové v plynárenství vždy větší pořádek. Jenže tento argument úplně nesedí – za přepravu ropy je zodpovědná státní společnost Transněfť.

Aféra kolem znečištěné ropy je úplně jiná než předchozí krize, které následovaly po ruském utahování plynových kohoutků. Tehdy mohli mít partneři Gazpromu v západní Evropě pro Rusy pochopení – řešili přece své obchodní problémy s Ukrajinou. A protože se dalo čekat, že tranzit plynu přes Ukrajinu nikdy nebude snadný, svádělo to Němce k vybudování přímého plynovodu z Ruska pod hladinou moře.

Německý pohled na energetickou bezpečnost ostatně není v rozporu s českými zájmy – kromě všech negativních dopadů plynovodu Nord Stream 2 je přece jen jistější, když k nám dnes i ruský plyn putuje především přes Německo. Už vzhledem k tomu, jak si Rusové dávají záležet, aby Němcům vycházeli vstříc.

Právě proto se v Česku v minulosti objevovala myšlenka, že by bylo dobré také naši jižní větev ropovodu Družba protáhnout do Německa. Měla to být pojistka, že surovina tímto potrubím proudit nepřestane. Později se zase začalo uvažovat, že Družba ztrácí smysl, tranzit ropy zajistí tankery do evropských přístavů a odtud alternativní ropovody.

Nyní jsme v nové situaci. Tentokrát nejde o hrozby utahování kohoutků. Jde o to, zda si Rusové přestanou dávat vlastní góly.