Komentář Milana Vaníčka: Investice v čase koronaviru

Koronavirus a jeho dopady na finanční trhy, ilustrační foto

Koronavirus a jeho dopady na finanční trhy, ilustrační foto Zdroj: istock.com

Tabule zobrazující data z hongkongské burzy, ilustrační foto
Akcie, ilustrační foto
Burza, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Dlouho se zdálo, že epidemie koronaviru je záležitostí Číny, případně Asie. Ovšem v minulých dvou týdnech se situace začala rychle měnit. V posledních dnech je vývoj velmi dynamický a nepřehledný. Co tedy může na trhu nastat?

V základním scénáři můžeme předpokládat, že se šíření koronaviru relativně rychle, v horizontu několika týdnů, stabilizuje a později se s vyvinutou vakcínou podaří nemoc i upozadit či vyhubit. Dopad na ekonomiku tak bude přechodný, někde může nastat recese, ale nedojde ke změně dlouhodobého trendu.

Rozpočtová a měnová politika postupně napomůže k zahlazení všech ztrát v horizontu čtyř- až šesti čtvrtletí. Především kvůli panice zůstanou akcie pod prodejním tlakem, nejde proto vyloučit pokles hlavních indexů v rozmezí patnácti- až dvaceti procent. Státní dluhopisy budou brány jako dočasný ústup od rizika. U korporátních dluhopisů by měl být krátkodobý výpadek v ekonomické aktivitě relativně dobře a brzy překonán.

Naopak rizikový scénář by mohl předpokládat, že problém s koronavirem se nepodaří rychle stabilizovat. V takovém případě dojde k hlubšímu a delšímu ekonomickému propadu, který zasáhne značnou část globální ekonomiky, a výrazně se tak promítne do hospodaření firem. Při tomto scénáři nelze vyloučit hlubší propad akciových indexů o 25 až 35 procent.

Státní dluhopisy i v tomto případě budou preferovány jako ústup od rizika, a navíc budou podpořeny i dalším uvolněním měnové politiky. V oblasti korporátních dluhopisů bude mít ještě větší význam výběr kvalitních a fundamentálně silných společností. Koruna vůči euru pak může výrazněji oslabit.

Dojde-li v horizontu dní až několika málo týdnů k uklidnění a stabilizaci situace, bude se ekonomický vývoj relativně rychle vracet do normálních kolejí. Panika se vytratí nejen z běžného života, ale i z finančních trhů. U hlavních akciových indexů dojde ke korekci kolem deseti procent, což by se dalo využít i pro nákup.

Státní dluhopisy zažijí krátkodobý pokles výnosů, i zde dojde rychle ke korekci, ta však bude pro státní dluhopisy negativní. Vhodnou investiční příležitostí zůstanou korporátní dluhopisy včetně těch rizikových. Současný výkyv u měn pak velmi rychle odezní a dolar k euru postupně oslabí zpět.

Autor je analytikem J&T Banky