Ondřej Malý: Stará dobrá 2G síť. Dostane se skoro všude

Cesty vlakem vždy naplno ukážou limity mobilní sítě a nepříliš velkou ochotu státních železničních organizací ke spolupráci s operátory. Celá řada míst na nejvytíženějším koridoru mezi Prahou a Brnem není pokrytá tak, aby bylo možné využívat rychlý mobilní internet. Což není zrovna potěšující.

Samozřejmě že do dostupnosti signálu ve vlaku promlouvají i další faktory, především to, že hlavně nejnovější vagony fungují jako Faradayova klec a signál se do nich dostane jen stěží. Pokud je dosah mobilního internetu na trati někde problematický, daleko lepší je to se signálem „staré“ 2G sítě. 2G je takový mobilní nezmar. Dostane se skoro všude a kvalita signálu nemusí být tak vysoká jako u 4G, aby se člověk alespoň dovolal.

Síť druhé generace je s námi už opravdu dlouho. Není o moc mladší než celé dějiny mobilní komunikace v Česku. Tuto neděli oslavíme třicet let výročí spuštění první mobilní sítě (první generace) v tehdejším Československu, o což se postarala společnost Eurotel (jejímž nástupcem je dnes O2). Až 2G ale přinesla skutečnou revoluci ve využívání mobilů. V roce 1996 spustil síť nejprve opět Eurotel a poté jeho konkurent Paegas, dnešní T-Mobile. Následoval prudký nárůst počtu uživatelů a o osm let později se počet aktivních mobilů v českých sítích vyrovnal počtu obyvatel Česka.

2G pořád pracuje tam, kam mladší sestry nedosáhnou. Zatímco politici i operátoři se předhánějí v tom, jaké výhody přinese 5G, po čtvrtstoletí provozu je v síti u všech operátorů stále odhadem tak dva a půl milionu zařízení, která využívají 2G. Jde o staré tlačítkové telefony, které zdědili senioři nebo děti, případně připojená zařízení, která nevyžadují závratné parametry v rychlosti a kapacitě – třeba různé nápojové automaty a podobně. Důležitá je i pro roaming, protože čeští operátoři nemají se všemi svými zahraničními protějšky uzavřené příslušné dohody o hovorech v síti 4G, takže telefony turistů se přepínají na 2G pro volání či posílání SMS.

Významným uživatelem jsou také automobily. Všechny nové vozy od dubna 2018 musejí obsahovat systém eCall, který v případě nehody odešle automaticky zprávu o poloze záchranářům. Řada eCall modulů, kterými automobilky osazují vozy, využívá jenom standardy 2G či 3G.

A s 3G už je přitom konec. Vodafone a O2 už vypnuly tento standard letos v průběhu prvního pololetí, T-Mobile se 3G zbaví v listopadu. Frekvence operátoři využijí pro 4G a do budoucna 5G. Naopak o plánech na vypnutí 2G není zatím slyšet. Podobné je to i jinde v Evropě, ve většině zemí operátoři odhadují vypnutí 2G nejdříve za pět let, zatímco 3G standardu se zbavili či zbavují co nejrychleji.

V telekomunikačním odvětví se s trochou nadsázky říká, že skutečně zásadní jsou sudé generace a ty liché jsou spíš díra na peníze. Samozřejmě je to spíš vtipná poznámka, protože zobecňovat na základě zkušeností se čtyřmi generacemi a teprve začínající pátou nedává moc smysl. Ale při pohledu do historie se tomu bránit úplně nedá. 2G způsobila masové využití mobilů a 4G masové využití rychlého mobilního internetu. 3G si operátoři spojují hlavně s neskutečnou raketou, kterou zaplatili za spektrum v některých evropských zemích na konci minulého století. Například v Británii to bylo v roce 2000 22,5 miliardy liber. Pro ilustraci, za 5G spektrum dali letos – pokud bereme v úvahu inflaci – asi sedmadvacetkrát méně.

Skoro by se tak dalo vsadit na to, že „pojistka“ v podobě staré 2G technologie spokojeně oslaví v roce 2026 třicet let fungování v Česku.