Pohledem Michala Stachníka: Česko patří mezi elitu. Na jak dlouho?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Továrna energetického nápoje Fakeer
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
5
Fotogalerie

Jsme vyspělou zemí. O tom dnes nepochybujeme. Potvrzuje to i nedávná studie Světového ekonomického fóra The Global Competitiveness Report 2017–2018. Ta nás dokonce zařadila v konkurenceschopnosti států na 31. místo ve světě. Patříme do první kategorie, kam bylo zařazeno 36 světových ekonomik. 

Ty spojuje jediné. Jejich konkurenceschopnost se odvíjí od schopnosti využívat nejsofistikovanější výrobní procesy a inovace. Žádná země se tedy dlouhodobě nebude objevovat v této vybrané společnosti, pokud bude chtít konkurovat levnou pracovní silou. Montovny mezi šampiony nehledejte.

Naše současná pozice je bezesporu úspěchem, na kterém Česko dlouhodobě pracovalo. Teď jde o to neusnout na vavřínech. Pokud si totiž studii přečteme blíže a seznámíme se závěry v jednotlivých analyzovaných kategoriích, zjistíme, že v některých klíčových oblastech už takoví predátoři nejsme.

Například: spolupráce univerzit a průmyslu na výzkumu a vývoji - 41. místo. Dostatek vědců a inženýrů – 73. místo. Investice vlády do pokročilých technologií – 97. místo. Musíme se podívat pravdě do očí. V některých oblastech zaostáváme, což nás může stát naši současnou pozici. Co s tím?

Pokud má být digitalizace úspěšná, musí se stát jednou z hlavních priorit celé vlády, nikoliv spadat pouze do kompetencí vybraného ministerstva, koordinátora či úředníka. Úspěšná digitalizace vyžaduje mezirezortní spolupráci.

Pro příklad nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat na Slovensko. Jeho premiér Robert Fico zařadil podporu digitálního trhu mezi priority své země během slovenského evropského předsednictví.

Dalším důležitým krokem vpřed je podpora technického vzdělávání. Opět jako příklad mohu uvést Slovensko, kde spolupráci škol a firem vláda výrazně podporuje a agendu pokrývá vicepremiér pro investice a informatizaci Peter Pellegrini.

Z vlastní zkušenosti díky vzdělávacímu programu Cisco Networking Academy víme, že zájem ze stran vzdělávacích institucí existuje. Potřebujeme pouze dostatečně motivující iniciativy.

S vyšší efektivitou také souvisí digitalizace celé státní správy. O e-governmentu slýcháme zprava, zleva a často vzhlížíme k Estonsku jako k digitální velmoci. Úspěšné příklady ale existují všude kolem nás.

Myslíme-li touhu po inovacích skutečně vážně, musíme se ptát: „Které řešení skutečně otevírá dveře inovacím?“ Pokud se bude nejlevnější nabídka vždy rovnat té nejvýhodnější, pak se nám mohou pomyslné digitální dveře zavřít. V současnosti patříme mezi ekonomickou elitu. Otázka zní, na jak dlouho. Odpověď máme ve svých rukou.

Autor je generálním ředitelem Cisco ČR