Vídeňákům zachutnalo pivo z malých českých pivovarů

pivo, alkohol

pivo, alkohol

Dny českého piva ve Vádní
Dny českého piva ve Vádní
Dny českého piva ve Vádní
Dny českého piva ve Vádní
Navazují na tradici. Pavel Vojta, majitel firmy B-Kontakt, vyváží na Východ zařízení pro minipivovary, české suroviny i recepturu. Pivo se tam podle jeho slov z Česka vozilo už za první republiky.
10
Fotogalerie

V největším vídeňském obchodním domě Lugner city probíhájí Dny českého piva. „Je to velká příležitost v boji s globálními pivovary, které zneužívají svého postavení na trhu. Tato prezentace malých pivovarů snad pomůže  k nalezení nových odbytišť,“  řekl Jiří Janeček, který zde prezentuje privátní značku Malý Janek.

 „Malým pivovarům se jen velmi těžko daří prosazovat na trhu proti europivovarům a proto jsme rádi za podobné akce,“ doplnil Petr Ugrin z pivovaru Gwern.   

Minipivovarů v Česku stále přibývá, za poslední rok se jejich počet zvýšil zhruba o čtvrtinu na 280. Celková produkce nejmenších loni vzrostla o třetinu. Přestože je jich zhruba šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku je odhadován zhruba na jedno procento.

„Bohužel se nacházíme v prostředí ovládaném světovými pivovary, které vaří euro pivo a pomocí dotací a smluv si udržují odbytiště. Jen těžko se mi prodává pivo do hospody, která je pod smlouvou a má zakázáno čepovat jiná piva. Jsem rád, že můžu být ve Vídni a prodávat naše pivo a doufám, že získáme i nového odběratele,“  doplnil  Filip Hovorka z Přátelského pivovaru Malešov.

Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Jejich pivo je v průměru o deset až 50 procent dražší, než pivo od velkých výrobců. „Snažíme se vařit poctivé české pivo a jen těžko konkurujeme proti velkým nadnárodním pivovarům, kde zisk je na prvním místě. Naše pivo vaříme z kvalitních surovin . Vídeň nám snad pomůže přesvědčit  zákazníky, že kvalita je na prvním místě,“ poznamenal ve Vídni Radek Borseník z pivovaru Hladov. Zpropagovat české minipivovary v zahraničí chce i Miroslav Sedláček z pivovaur Kounice.

Minipivovary se snaží zákazníky lákat na jiný typ piva, než je světlý ležák, který je v Česku i celosvětově nejrozšířenější. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit speciály či ochucená piva.

„Vlastním malinký pivovar s varnou 230 litrů a vše si dělám sám. Pivovar buduji postupně, nechci se zadlužovat, a věřím že se s kvalitou prosadím na těžkém českém trhu,“ prozradil svou filozofii majitel, sládek, distributor z Pivovaru Lišák Jan Michalík.