Zápisník Dušana Kütnera: Síla kubismu

Protesty proti bourání Libeňského mostu

Protesty proti bourání Libeňského mostu Zdroj: profimedia.cz

Ještě před pár dny to vypadalo, že kubistický Libeňský most to má spočítané, a ejhle, možná tady zůstane déle, než sociálnědemokratický radní – jemuž internet začal říkat D(em)olínek – čekal.

Zbouraná totiž možná bude magistární koalice, která se v otázce osudu hlavní tepny mezi Libní a Holešovicemi zásadně neshoduje. Jo kubismus, ten měl vždycky sílu.

V Bratislavě začala velká výstava věnovaná stému výročí založení Československa. Zájemcům nabízí na dva tisíce artefaktů vázajících se k existenci první republiky i státu pod kuratelou komunistů. Tak schválně – jestlipak budou k vidění dokumenty o spolupráci bratislavského rodáka a českého premiéra Andreje Babiše s StB, komunistické knížky nynějších soudců Nejvyššího soudu a dalších členů nejvýznamnějších institucí či slavné foto předlistopadové umělecké smetánky, aktivní mnohdy dodnes, podepisující Antichartu?

Jako zázrak a projev moudrého státníka vypadalo prohlášení severokorejského vůdce Kim Čong-una, že s okamžitou platností zastavuje jaderné a raketové testy a uzavře jadernou střelnici na severu země. Jenže informace čínských vědců naznačují, že nešlo o moudrost, ale pragmatismus, neboť při posledních testech to Severokorejci poněkud přepískli a jejich jaderné centrum se jim zčásti propadlo a nelze jej používat. Možnost Kim Čong-una zapsat se do historie nakonec jako mírotvorce dostala zásah jako… no jako atomovou pumou.