Trojkoalice porušila koaliční smlouvu, řekla Krnáčová. ANO projedná vypovězení spolupráce

Adriana Krnáčová a Petr Dolínek

Adriana Krnáčová a Petr Dolínek Zdroj: profimedia.cz

Pražská magistrátní koalice složená z hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice se půl roku před komunálními volbami rozpadá. Spory, které eskalovaly již několik posledních měsíců, pravděpodobně ukončí právě hnutí ANO, jež na pátek svolalo mimořádné zasedání zastupitelského klubu ANO, kde projedná možné vypovězení koaliční smlouvy. Spouštěčem bylo dnešní nezahájené jednání zastupitelstva, kde se mělo debatovat o Libeňském mostu.

Primátorka Adriana Krnáčová zasedání zastupitelstva po několika hodinách hádek o osud Libeňského mostu ukončila. Zastupitelé totiž i díky Janu Čižinskému a Matěji Stropnickému (oba Trojkoalice) neschválili program a jednání tak vůbec neproběhlo. "Pan Čižinský využil zastupitelstvo města pro svou kampaň. Považuji za skandální, že dva zástupci koalice hlasují proti programu," uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

"Podle nás se jedná o jednoznačné porušení koaliční smlouvy a po Trojkoalici budeme chtít vysvětlení, proč jejich dva zastupitelé hlasovali tak, jak hlasovali. Svým jednáním nezablokovali jen projednávání Libeňského mostu, ale i řadu dalších zásadních rozhodnutí, týkajících se chodu města," uvedl předseda zastupitelského klubu ANO Michal Hašek. Hnutí ANO pravděpodobně rozhodne o zahájení dohadovacího řízení, které může trvat 30 dní a které řeší možné porušení koaliční smlouvy.

K vypovězení koaliční smlouvy s Trojkoalicí vyzvala primátorku po včerejším zmařeném jednání o opozice. „ODS je připravena z opozičních lavic podpořit klíčové návrhy, které budou řešit problémy Pražanů,“přislíbila Alexandra Udženija (ODS). TOP 09 vyzvala k rezignaci celého vedení města.

Čižinský však míní, že byl v právu. „Usnesení z minulosti o rekonstrukci se neplní a pak se přinese jiné usnesení na zboření bez jakékoli náhradní dopravy. To je pro Prahu tak špatně, že pokud tomu koalice nedokáže zabránit, pak je k ničemu,“ reagoval Čižinský. Pokud bude v budoucnu schválen dokument o demolici Libeňského mostu, z pražské koalice prý odejde. „Koalice stejně nefunguje už dávno, za mě tedy ať klidně skončí,“ dodal Stropnický.

Pražští zastupitelé ČSSD podle předsedy klubu Lukáše Kauckého nyní o případném vypovězení koaliční smlouvy nejednají. "V tuto chvíli řešíme, jak schválit finanční prostředky pro učitele, sociální služby, sportovní a památkové granty, zahájení výstavby trasy metra D. Sobecký zájem starosty Čižinského a Trojkoalice vše podobné zmařil," řekl Kaucký.

Se sociálními demokraty souhlasí i zastupitelé hnutí ANO. "Čižinský zablokoval přidělení peněz na posílení platů učitelů základních a mateřských škol o 300 milionů korun, ale i finanční prostředky na protidrogovou prevenci na školách. Na programu dnešního zastupitelstva bylo dokonce i schválení prostředků na rekonstrukci Václavského náměstí a kvůli jejich neschválení hrozí, že se rekonstrukce pozdrží," řekl zastupitel Patrik Nacher (nestraník za ANO).