Zápisník Jany Havligerové: Čína a my

Miloš Zeman v Číně

Miloš Zeman v Číně Zdroj: Twitter/Jiří Ovčáček

Český prezident už počtvrté ve svém volebním období dlí v Číně. Setkává se opět se svým protějškem Si Ťin-pchingem a dalšími vysokými činiteli, například s viceprimátorem Šanghaje či s guvernérem provincie Che-pej.

Miloš Zeman se na stará kolena zjevně rozhodl intenzivně učit, jak stabilizovat společnost. Na čínský způsob, a tak jsou pravidelné konzultace potřeba. O studijních pokrocích se možná zase dozvíme z čínské státní televize CCTV. 

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová si přeje, aby ve sněmovně vznikla vyšetřovací komise, která by se zabývala vlivem autoritářských režimů na dění v Česku. Podnítily ji k tomu výroční zprávy civilní kontrarozvědky, která opakovaně upozorňuje na aktivní působení ruských a čínských zpravodajských služeb u nás. K její iniciativě se už připojilo čtyřicet poslanců. Na plénu návrh nejspíš neprojde, ale mluvčí Hradu se jistě vyřádí.

Premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše rozpálilo do běla počínání poslanců jeho hnutí. Dovolili si připojit se k těm zákonodárcům, kteří minulý týden odmítli hlasovat o novele, která by zarazila skokový nárůst platů politiků. Jejich počin označil za nehoráznost. Není spíš nehorázné věčně se opakující populistické handrkování o výši celkových odměn ústavních činitelů?