Zemanem vyznamenaní podnikatelé s prezidentem souzní. Připomeňte si jejich minulost

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: Blesk:Martin Sekanina

Miloš Zeman
Jan Fencl
Jaroslav Strnad
4
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman při ceremoniálu ocenil mimo jiné tři známé podnikatele Jana Fencla, Jaroslava Strnada a Pavola Krúpu. Podle ekonoma Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma investičních fondů ze skupiny DRFG, je ale celá řada srovnatelně úspěšných podnikatelů a jmenovaným pomohlo, že patří do kruhů, které s prezidentem souzní. Čtěte profily vyznamenaných podnikatelů.


Jan Fencl (76 let)

Jan Fencl byl ministr zemědělství za ČSSD ve vládě Miloše Zemana v letech 1998 až 2002, který rovněž stál u zrodu Strany práv občanů Zemanovci. Podle Zemana prosadil podstatné rozšíření ploch vinic před vstupem do Evropské unie, což po vstupu do EU už nebylo možné.

V soukromé sféře má ale Fencl za sebou nejen krachy, ale kontroverzní kauzy. Od podzimu 1993 do roku 2000 byl Fencl předsedou představenstva investičního fondu Agro bon sens, který ale vykazoval jednu ztrátu za druhou a nakonec skončil v likvidaci.

Další kontroverze vzbuzuje privatizace Drůbežářského závodu Velké Pavlovice v době, kdy byl ministrem zemědělství. Vláda po několika neúspěšných pokusech o privatizaci nakonec navrhla přímý prodej firmě České vejce a Fencl svým popisem zároveňúředně snížil hodnoty drůbežárny o padesát milionů korun, napsal tehdy týdeník Respekt. Fencl tehdy argumentoval, že hodnotu musel snížit kvůli ztrátě firmy,neúspěšní uchazeči ale tvrdí, žeztráta byla vyvolána uměle. Přímý prodej za jeden milion korun v roce 1999 odklepl sám prezident Miloš Zeman, který byl tehdy předsedou vlády.

Podnikatel Luděk Lacina, který se pokoušel Drůbežářský závod Velké Pavlovice koupit, je přesvědčen, že za podivnou privatizací stojí Fencl.Naznačuje to podle něj i fakt, že jeden z hlavních představitelů firmy České vejce byl Jan Fibingr, dlouholetý Fenclův přítel a například obchodní společník z investičního fondu Agro bon sens.

Společnost České vejce o rok později skončila v insolvenci. „Byl to klasický tunel, nabízel jsem osmnáctkrát vyšší částku než firma, která byla vybrána bez soutěže,“ okomentoval pro E15 Luděk Lacina, jeden ze zájemců o firmu. Vyjádření Fencla se redakci získat nepodařilo.

Pavol Krúpa (46)

Pavol Krúpa je investor, který působí především v oblasti rizikového kapitálu ve střední a východní Evropě. Média ho někdy označují za „nájezdníka“, jenž vstupuje do firem, které jsou v problémech. Příkladem je jeho žaloba na americkou firmu GE Money, která podle Krúpy získala krachující Agrobanku prostřednictvím neplatné kupní smlouvy. O rok později Krúpa do GE Money investičně vstoupil, což vyvolalo otázky, zda žalobou nechtěl ovlivnit cenu akcií.

Dlouhodobě, ostře a veřejně Krúpa vystupuje proti Zdeňkovi Bakalovi v otázce krachujícího OKD, což je také důvod, proč podle Zemana dostal vyznamenání. „Ačkoliv si státního vyznamenání nesmírně vážím, můj boj proti Zdeňku Bakalovi jsem nečinil proto, abych jej získal. Je to můj boj za všechny občany České republiky, především Moravskoslezského kraje, kteří mě podporují, čehož si velmi vážím. Je důležité, aby lidé věděli, že se za ně někdo postavil a bojuje za jejich zájmy a práva,“ okomentoval pro E15 Krúpa.

Podle ČNB je přitom Krúpa nedůvěryhodná osoba. Centrální banka mu zakázala řídit investiční fond Arca Capital CEE patřící do jím založené skupiny Arca Capital, protože zamlčel důležité informace a nebudí důvěru. „Rozhodnutí ČNB vnímám jako příliš přísné. Jednalo se o dva drobné prohřešky, žádná zásadní porušení zákona,“ vysvětlil.

V roce 2016 před krajskými volbami Krúpa skrze svou firmu Arca Capital daroval Straně práv občanů, jíž je Zeman čestným předsedou, 300 tisíc korun.

Jaroslav Strnad (46 let)

Jaroslav Strnad v 90. letech nejprve obchodoval s kovovým šrotem a později přidal obchod s vyřazenou vojenskou technikou a dalšími armádními přebytky. Nyní je základem Strnadova podnikání průmyslový a zbrojařský holding Czechoslovak Group, který zastřešuje 22 výrobních a obchodních společností, zaměstnává přes osm tisíc zaměstnanců a loni utržil celkem 25 miliardy korun. Podle mluvčího Czechoslovak Group Andreje Čírtka Strnad neobdržel ocenění jen za to, že z nuly vybudoval velký holding, ale také za to, že v několika případech křísil, většinou úspěšně, známé podniky, které byly v krizové situaci. Například kopřivnickou Tatru nebo Kovosvit MAS v Sezimově Ústí.

Zbrojařský byznys ale postihly změny, které se týkají i Czechoslovak Group. U veřejných zakázek zejména v oblasti bezpečnosti se kvůli novele zákona o veřejných zakázkách může častěji objevovat požadavek na bezpečnostní prověrku dodavatele. Sever Hlídacípes.cz proto spekuluje, že kvůli tomu starší Strnad přepsal vlastnictví na syna.

Důvodem by podle serveru mohlo být to, že Jaroslav Strnad má vazby na potomka ruského carského důstojníka Alexeje Beljajeva, který za komunistického režimu působil v podniku zahraničního obchodu Petrimex a který se z pohledu bezpečnosti může zdát problematický.

Před letošními prezidentskými volbami poslala firma Dako–CZ na Zemanův volební účet dva miliony korun. Společnost přitom patří do Strnadova holdingu.